Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Гончаров: Външни специалисти трябва да помагат на държавата в борбата с кибератаките

Случващото се с НАП е очаквано за специалистите в киберсигурността

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Случва се нещо очаквано от гледна точка на специалистите в киберсигурността. Това беше въпрос на време, защото няма как една такава система, от такъв комплексен тип, да бъде изцяло защитена“. Това каза пред БНР експертът по информационна сигурност Борис Гончаров във връзка с неоторизирания достъп до сървъра на Националната агенция по приходите.

„Очевидно е, че има пропуски в чисто техническия смисъл на думата. Това е стандартна ситуация, въпреки че за мащабите на България това е първият по своя характер тип атака с големи последствия по отношение на личните данни“, подчерта Гончаров в предаването „12+4“.

По думите на Борис Гончаров информационната сигурност е комплексна тема и не се решава просто с хора и само с технология.

„Когато говорим за такива атаки, те могат да бъдат много комплексни, добре координирани и сложни по своя характер. Това е ежедневна ситуация, която всеки ден трябва да се отчита. Една минута невнимание може да доведе до подобно нещо“.

Според Гончаров държавата ни няма ресурс и капацитет за непрестанно следене на такива системи:

„Проверката не е достатъчна, важно е как се оправят тези уязвимости след това и колко сложно е това. Не е лесен проблемът за решение“.

Експертът даде пример със САЩ. Въпреки огромния финансов ресурс, с който разполага държавата, капацитетът ѝ за справяне с кибератаки е около 3-4 по скалата от 1 до 10. Естония е страната, която е най-добре подготвена да се справи с хакерски атаки.

Борис Гончаров е категоричен, че трябва да се стимулират външни специалисти, които да се ангажират с търсенето на пробиви в системата, и че кибератака може да се очаква всяка минута. 

Интервюто с Борис Гончаров можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени