Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

РИОСВ в Пазарджик ще наложи принудителна мярка на кмета на Стрелча за забрана да депонира отпадъци

Кметът на Стрелча Стойно Чачов
Снимка: Профил на Стойно Чачов в социалните мрежи

Районната инспекция по околната среда и водите в Пазарджик ще наложи принудителна административна мярка на кмета на Стрелча Стойно Чачов за забрана да депонира отпадъци на закритото сметище край града. Това обяви директорът на ведомството Костадин Гешев.

Екоексперти са документирали, че там нелегално са превозвани битови отпадъци вместо да се депонират на новото депо край Панагюрище. Според директора на РИОСВ в Пазарджик Костадин Гешев подобно поведение от страна на кмет е прецедент за региона.

До момента на кмета на Стрелча Стойно Чачов са съставени два персонални акта, които варират между 3 и 10 хиляди лева, каза Костадин Гешев:

"Допълнителната мярка дава възможност и за наказателно преследване. Автоматично ще уведомим и полицията за съдействие за спазването й".

Необясним остава и фактът защо община Стрелча бави старта на рекултивирането на старото сметище, въпреки че има осигурено финансиране и избрана фирма.

"За първи път ми се случва, защото става въпрос за кмет на община".

С депонирането на нови отпадъци се компрометира проекта за рекултивация, каза още Костадин Гешев.

Стойно Чачов отказа коментар с мотив, че това е предизборна манипулация.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от