Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания „дълбоко обезпокоена“ заради задържания от Иран танкер

Техеран твърди, че разследва инцидент, при който британският съд блъснал риболовен кораб

| обновено на 20.07.19 в 19:36
Задържаният от Иран кораб„Стена Имперо“

Великобритания посъветва британските кораби да избягват Ормузкия проток след задържането от Иран на британски петролен танкер и изрази дълбоко безпокойство от действията на Техеран.

„Дълбоко сме обезпокоени от неприемливите действия на Иран, които са ясно предизвикателство срещу международната свободи на корабоплаване“, заяви правителствена говорителка след среднощна среща на правителствения кризисен кабинет „Кобра“.

Върховният представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини изрази дълбоко безпокойство от задържането на два кораба от Иран в Ормузкия проток.

"При вече обтегнатата ситуация, това развитие на нещата води до риск от допълнителна ескалация и подкопава усилията за нейното разрешаване", се казва в изявление на службата за външна дейност на ЕС.

В него се настоява за незабавно освобождаване на задържания кораб и неговия екипаж и се отправя призив за въздържание, за да се избегне допълнително обтягане на отношенията. "Свободата на корабоплаването трябва да се зачита по всяко време", се казва в документа.

По-рано днес иранският шарже д`афер в Лондон е били извикан в британското външно министерство заради задържането на петролния танкер, плаващ под британски флаг.

Собствениците на танкера „Стена Имперо“ не могат да установят контакт с кораба, който бе задържан в Ормузкия проток, през който преминава над 20% от световния износ на петрол.

Също днес британският външен министър Джеръми Хънт предупреди със „сериозни последствия“, ако ситуацията не намери бързо решение.

Германия и Франция призоваха Иран незабавно да освободи задържания петролен танкер, плаващ под британски флаг.

Германското външно министерство определи задръжането на танкера като "опасно влошаване на вече напрегната ситуация".

Все още няма официална реакция от Съдинените щати.

"Подобни действия възпрепятстват необходимата деескалация в района на Персийския залив“, заяви от своя страна френското външно министерство.

По-рано външният министър на Великобритания Джеръми Хънт отправи предупреждение към Иран. По думите му Техеран е избрал "опасен път на незаконно и дестабилизиращо поведение":

“Това е напълно неприемливо. Трябва да се запази свободата на корабоплаване. Ще отговорим по обмислен, но твърд начин – абсолютно ясно заявяваме, че ако тази ситуация не бъде решена бързо, ще има сериозни последици“.

Иранската Революционна гвардия обяви, че е задържала петролен танкер под британски флаг по искане на пристанищните и морски власти на провинция Хормозган заради „неспазване на международния морски кодекс“.

Също в петък на втори британски кораб - „Месдар“, се качиха въоръжени служители на Революционна гвардия, но по-късно той бе освободен.

Екипажът на „Стена Имперо“ от 23-ма души ще остане на борда на кораба в пристанище Бандар Абас до края на разследването на инцидент с ирански риболовен кораб, заявил шефът на пристанищните и морски власти в провинция Хормозган - Аллахморад Афифипур, предаде Ройтерс.

“Бяхме информирани, че плаващ под британски флаг танкер е блъснал иранска риболовна лодка. След инцидента е изпратен сигнал за бедствие. За съжаление британският кораб го игнорира и променя курса си. Това е в противоречие на международните регулации и създава условие за други инциденти. Ето защо изпратихме молба до военните сили и съдебните власти в района и корабът беше насочен към пристанище “Бандар Абас“, заяви Аллахморад Афифипур. 

Иранската агенция ИРНА съобщи, цитирана от Асошиейтед прес, че танкерът бил задържан, защото се сблъскал с риболовния кораб и му причинил щети, след което не отговорил на сигналите за бедствие на малкия морски съд. Риболовният кораб информирал иранската Организация за морските пристанища, която от своя страна сигнализирала на Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

Екипажът на танкера включва 18 индийски моряци, включително капитана, и петима други от Русия, Филипините и Литва, уточниха иранските власти, цитирани от Франс прес.

По-рано този месец Великобритания задържа ирански петролен танкер край Гибралтар за предполагаемо нарушение на санкциите срещу Сирия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна