Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава евтаназирането в свинекомплекса в русенското село Николово

| обновено на 22.07.19 в 15:11
2
Снимка: БГНЕС

Продължава евтаназирането на животните в свинекомплекса в село Николово, Русенско, където бе установено наличие на болестта Африканска чума по свинете. В работата по ограничаването на периметъра на заразата са включени полиция и армия.

Ако популацията на диви свине не бъде намалена до минимални бройки, има опасност заразата да се разпространи още и да обхване и други промишлени обекти. Това обясни заместник областният управител на Русе Свилен Иванов и допълни:

"Това е наистина национален проблем. Не е само по домашните животни. Това нещо спиране няма. Щом е тръгнало по дивите свине, щом в Бургаско се намери, това означава, че е влязло извън България. Означава, че цялата държава най-вероятно ще пострада. Моят съвет е хората, които имат домашни животни, да си ги изколят, за да не ги загубят".

Както Българското национално радио съобщи, първите 300 прасета са евтаназирани още в събота и са загробени на територията на свинекомплекса. Според непотвърдена информация унищожаването на животните става чрез пожарникарска пяна - метод, който бе използван при епидемията на птичи грип преди две години в Пловдивско и остава спорен относно хуманността си. В съседство на Николово в забранителната зона попада още един свинекомплекс – този в Юделник, където имат забрана за изнасяне на животни и месо.

За умъртвяването на животните в свинекомплекса "Николово", Русенско, се използва въглероден диоксид под формата на сух лед. Той се покрива с пяна, за да се задържи газът в отворените помещения с животните.

Така от Агенцията за безопасност на храните отговарят на съобщенията, че животните в огнището на Африканска чума по свинете се унищожават нехуманно с пожарникарска пяна.

Според специалистите от агенцията пяната задържа 99 процента от въглеродния диоксид от изпаряването на сухия лед и гарантира бързо и ефективно умъртвяване на свинете. Освен това предпазва участващите в процеса хора и помага за процеса на дезинфекция. Използването на това средство е съгласно Регламент 1099 от 2009 година за защита на животните по време на умъртвяване.

В съобщението на Агенцията за безопасност на храните се казва още, че загробването на убитите животни е най-удачният метод, защото използването на инсинератори ще удължи времетраенето на процеса по обезвреждане на заразените трупове и биологичните маси. А мястото на загробване е строго определено с компетентните органи, като това не представлява риск за допълнителна контаминация на околната среда.

Всички насочени за клане свине през последните дни от "Николово" са били с отрицателни проби за африканска чума.

Европейската комисия изпраща в България ветеринарен екип за оценка на разпространението на африканската чума по свинете. За това съобщи БНТ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна