Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

NIESR: Неизвестността около Брекзит може би вече вкара британската икономика в рецесия

Вероятността за Брекзит без сделка се оценява на 40%

Неизвестността около предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз може би вече вкара британската икономика в т.нар. "техническа рецесия", показва анализ на Националния институт за икономически и социални изследвания (NIESR).

В новите мрачни прогнози, NIESR очаква, че дори да има плавен и контролиран Брекзит в края на октомври, брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство ще нарасне през настоящата година с едва 1% и с още 1% през 2020-а година.

Шансът британската икономиката вече да е започнала да се свива и да е навлязла в "техническа рецесия" (спад на БВП за две поредни тримесечие) се оценява на около 25%, отбеляза известният "мозъчен тръст".

Перспективата ще се влоши допълнително при сценарий на Брекзит без сделка, като NIESR вижда реална възможност за „тежък икономически срив“ в случай на неконтролирано напускане на ЕС.

Според британския мозъчен тръст вероятността за Брекзит без сделка се оценява на 40%.

Дори ако се осигури плавно и контролирано излизане от съюза без споразумение, Националният институт за икономически и социални изследвания посочва, че икономиката ще стагнира през следващата година, като инфлацията ще се ускори до 4,1%, докато британската лира ще се обезцени с около 10 на сто.

"Откъдето и да погледнем нещата, няма да има голяма икономическа радост при Брекзит без споразумение", отбеляза директорът на Niesr Джаджит Чадха, цитиран от агенция Блумбърг.

Британската лира реагира негативно на днешния анализ на NISER, понижавайки се 0,25% към 1,2640 щатски долара, като по същото време еврото поскъпва с 0,27% към 0,9000 паунда.

В същия доклад се посочва, че паричната и фискална политика могат да смекчат краткосрочните вреди при Брекзит без сделка, но дългосрочното въздействие ще бъде такова, че БВП на Великобритания ще бъде трайно с около 5% по-нисък в сравнение с икономическия растеж при контролиран и плавен Брекзит, или при оставане на Великобритания в ЕС.

NIESR определя на 30% шансовете британската икономика да се свие през 2020-а година.

В случай на Брекзит без споразумение с ЕС, Английската централна банка ще се наложи да намали основната британска лихва до 0,25% до края на 2019-а година, но след това ще трябва да я повиши рязко до 1,75% до края на 2020 година.Настоящата основна лихвена ставка на АЦБ е на ниво от 0,75%.

В същото време бюджетният дефицит ще се увеличава до 2,7% от БВП при неконтролирано напускане на ЕС, нарушавайки по този начин правилото, че структурните държавни заеми трябва да бъдат под 2% през 2020-2021 година.

На този етап обаче NIESR посочи, че текущите прогнози на мозъчни тръст все още се базират на избягване на Брекзит без сделка, като при подобен позитивен сценарий БВП на Великобритания се очаква да нарасне с 1,2% през тази и с 1,1% през 2020-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна