Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев наложи вето на ратификацията на сделката за Ф-16

Президентът Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев наложи вето върху закона за ратифициране на договорите, свързани с покупката на самолети Ф-16 Блок 70 от САЩ, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

В мотивите си Радев посочва, че острите спорове в Народното събрание при обсъждането на ратификационния закон са показали, че по параметрите на договора не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие.

„Обвързването на Република България със задължения, при това за години напред, без да има национално съгласие и убеденост във взаимноприемливите условия на договора, е изключително тревожно“, подчертава президентът.

Той цитира решение на Конституционния съд (Решение № 9 от 1999 г. по к.д. № 8/1999 г.) за необходимостта от неразривната връзка между ратификационния закон и международния договор – предмет на ратификацията.

„Предвид това законът за ратифициране на договора за закупуване на самолети Ф-16 Блок 70, следваше да измине цялостния път по чл. 88, ал. 1 от Конституцията – приемане на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание. Вместо това законът, с който се ратифицира такъв особено значим договор, бе приет по „бързата писта“, посочва Румен Радев.

Според него поради скъсената законодателна процедура останаха неизяснени редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други.

„Не е допустимо при решаването на такъв стратегически за България въпрос като гарантиране на националната сигурност да се използва процедурата „по изключение“. На България е необходим самолет с многофункционални способности, което се постига не само с качествата му, а и с пълен пакет въоръжение, съпътстващо оборудване и обучение на личния състав. На обществото се дължи категоричен отговор дали това реално се постига със сключените договори“, се посочва в мотивите на президента.

Поради голямата обществена значимост на този въпрос президентът ще направи изявление за медиите след държавното си посещение в Хърватия, посочва прессекретариатът на държавния глава.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!