Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От февруари 2020 г.

В басейна на столичното 30-о училище „Братя Миладинови“ отново ще се плува

6
Снимка: so-vazrajdane.bg
Десетки години след като басейнът в 30-о средно училище „Братя Миладинови“ в Зона Б-5 беше занемарен и неизползваем, ръководството на район „Възраждане“ успя да защити проект, който чрез решение на Столичния общински съвет получи и финансиране. Средствата са одобрени с решение от края на май 2018 г. Те са в размер на 1 950 721 лв. и освен възстановяване на басейна с тях ще бъде и обновен физкултурния салон на школото. 

Училището е изградено и отворено през далечната 1981 г. Басейнът е функционирал само няколко години.
Днес в него учат около 1000 деца, от които 300 - на целодневен режим.

Преди десетилетие в репортаж на Радио София описахме пустия басейн и плуващите пластмасови кофички в застоялата вода.
С много усилия едва през 2013 г. е възложено изготвяне на технически паспорт на училището, включително и на сградата на басейна, обясни пред Радио София кметът на район „Възраждане“ Савина Савова.

През 2014 година е изготвено техническото задание, през 2016 г. е сключен договор за проектиране на възстановяването на басейна, физкултурния салон и прилежащите помещения, а с решение № 334 на СОС от 31 май 2018 г. са одобрени средствата.

Целта е не само да улесним изпълнението на учебната програма, но и да възпитаваме младите хора в двигателна активност и здравословен начин на живот. Ще мислим и за възможност басейнът да се използва и от други ученици в район „Възраждане“.

В момента ръководството е притеснено най-вече за обезпечаване безопасността на децата до приключването на ремонта, призна пред Радио София Атанаска Рейха – директор на 30-о училище

Сградата е в центъра на София, заобиколени сме от бетонови постройки. Единствено със спортното игрище, физкултурния салон, надяваме се скоро и плувния басейн, можем да обезпечим нуждите на часовете по физическо възпитание и спорт. И родители, и учители, и ученици се радваме на новината за обновяване на базата.

Срокът да ремонтните дейности е 210 календарни дни. Обновяването на физкултурния салон и прилежащите помещения се очаква да приключи до началото на ноември 2019 г. До края на февруари 2020 г. трябва да е готов и плувният басейн.

Днес кметът на София Йорданка Фандъкова ще посети ремонтираните обекти.

Чуйте още по темата в репортажа.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени