Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Врабчев: С интервюто си Заев не остави място за тези, които атакуват добрите отношения с България

Андрей Врабчев
Снимка: Ани Петрова

Номинацията на олигарха Камчев за почетен консул на България в Македония беше тема за кратко и у нас. Когато беше лансирана, даже имаше запитване в парламента към министъра на външните работи. Води се, че той е един от най-богатите, ако не е и най-богатият македонец, свързан тясно с режима на Груевски, срещу когото се водят дела от специалната прокуратура – „Обвинителство“ в Македония. Още навремето, когато беше номиниран, македонците замълчаха твърде дипломатично, не дадоха отговор, с което се забавиха нещата, но от българска страна остана да виси, нямаше оттегляне... Това каза пред БНР Андрей Врабчев от Фондация „Татковина“.

Той обясни, че наскоро бизнесменът е бил изнудван от собственик на телевизия в страната „и един криминален тип“.

Името на България и било намесено в казуса, защото „настоятелно в част от македонските медии, близки до ВМРО-ДПМНЕ, се твърдеше, че България е пряко свързана, участвала със специалните си служби, в разкриването на тези хора, които са изнудвали въпросния Камчев“.

Така България е била обвинена, че е провела активни мероприятия на територията на чужда държава, обясни Врабчев в предаването „12+4“ по „Хоризонт“.

Вицепремиерът Каракачанов е отрекъл пред македонския ТВ канал 5 за българска връзка:

„За мен е важно и беше много успокоително, че самият Зоран Заев даде интервю, в което каза: „България е приятелската страна и аз не съм информиран за подобни дейности". В много кратки срокове пък се случи интервюто на нашия военен министър и вицепремиер, в което той заяви, че България оттегля тази номинация, така че вероятно напрежението и създалото се настроение в Македония се отразило на нашето решение“, каза Врабчев.

Камчев има позиции в обществото, но няма легитимност, обобщи Врабчев. Той допусна, че номинацията е била свързана и с бизнеса в България на олигарха, сочен за ковчежник на Груевски. Оттеглянето ѝ пък е било твърде рязко и „може да е имало някакви консултации на по-високо ниво, но пък и твърде дълго време ние не оттегляхме тази номинация“.

Според Врабчев сценарият с рекета на олигарха е целял да дискредитира специалната прокуратура на Македония, тъй като единият от двамата изнудвачи е приятелски отношения с шефката на обвинението:

„Тя все още не е обвинена, но всичко това превърна тази институция от много поддържана в македонското общество до институция, към която има много въпроси, а именно – тя съди всички хора, които в последните 10 години – в този режим на Груевски – са извършвали престъпления“.

Той коментира, че македонският премиер Зоран Заев е дал интервю за българска информационна агенция след поредица събития, които „като че ли се стремяха да нарушат добрите ни отношения“.

„В този момент, във всичкото напрежение, което се създаде, Зоран Заев, с това интервю, не остави място за тези, които, през тези линии на исторически или някакви емоционални напрежения, атакуват ситуацията. По всички фронтове той заяви поведение, което не дава ход на този тип...“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна