Eмисия новини
от 20.00 часа

Днес стават ясни резултатите от стрес тестовете в банките, проведени от ЕЦБ

Снимка: ecb.europa.eu

Резултатите от стрес тестовете в шест български банки, проведени от Европейската централна банка, ще бъдат оповестени късно вечерта. Оценките вече са известни на БНБ и оттам оповестиха, че те потвърждават устойчивостта на банковата система.

Оценката на качеството на активите и стрес тестовете на банките се проведоха от Европейската централна банка във връзка с намерението страната ни да влезе в тясно сътрудничество с единния банков механизъм. Това е условие, поставено пред България, за да влезе във валутно-курсовия механизъм ERM II, известен като "чакалнята за еврозоната".

Изборът на Франкфурт падна върху шест банки – най-големите и някои по-малки, но с българска собственост – Уникредит, ДСК, ОББ, Първа инвестиционна банка, Централна кооперативна банка и Инвестбанк.

Вчера от БНБ оповестиха, че оценките на Франкфурт потвърждават устойчивостта на банковата система и в рамките на мандата си от Централната банка ще предприемат действия за по-нататъшното укрепване на капиталовата позиция.

Резултатите ще бъдат обявени късно вечерта, след като затворят европейските пазари, както изискват правилата на ЕЦБ.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от