Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джема Грозданова: Ветото на президента за Ф-16 е изненадващо

Снимка: БГНЕС

Председателят на комисията по външна политика в Народното събрание Джема Грозданова от ГЕРБ определи ветото на президента на покупката на самолетите Ф-16 като “изненадващо“:

“Външнополитическите сигнали ще бъдат тепърва ясни. Според мен това е много изненадващо вето, защото няма по същество мотиви, има мотиви само по процедурата. А пък в крайна сметка в Комисията по отбрана с участието на съветника на президента проф. Друмева по правни въпроси се установи, че няма нарушение на процедурата, чрез която сме приели на второ гласуване законите за ратификация. Така че смятам, че наистина няма основание и това да се казва, че Законът е приет по бързата процедура или има липса на консенсус, или е имало остри спорове в Народното събрание по него. Естествено, че ще има, ние сме различни политически сили и смятам, че мнозинството има право да решава, защото е избрано от гражданите“, каза тя и коментира още в интервю за предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“:

“Няма как да има вето върху ратификация, когато няма мотиви. Това е всъщност сигналът, който ние даваме, ние не искаме да потвърдим определението на геополитическата си ориентация. Ако четем конституцията Член 105-и казва, че националната сигурност се определя от Министерския съвет и общото ръководство на въоръжените сили също биват отговорност на Министерския съвет. Това е двустранен договор, международен договор между две държави, но по законодателството в случая на САЩ, защото това са правилата…“.

Грозданова коментира още и това дали има информация как гледа американската страна на това връщане на Закона за ратификация:

“Аз затова казах, че съм изненадана, че ветото е наложено върху договорите, защото това дава един много уклончив сигнал за това къде сме ние. Нямам пряка информация какво е отношението на американската страна. Ние преди петнайсет години съвсем доброволно и съзнателно станахме пълноправен член на НАТО“.

Интервюто на Ирина Недева с Джема Грозданова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна