Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на промишлената активност в Китай за трети пореден месец

През юли промишлената активност в Китай се сви за трети пореден месец, което е пореден знак за проблемите на втората по сила икономика в света, тъй като търговска война със САЩ продължава да вреди на бизнес печалбите, бизнес нагласите и инвестициите.

Промишленият PMI индекс, определян от Националното статистическо бюро, се повиши през юли до 49,7 пункта от 49,4 пункта месец по-рано и очаквания за индекс на ниво от 49,6 пункта, но въпреки това остават на негативна територия (под важното ниво от 50 пункта) за трети пореден месец, което е ясен знак за продължаващо свиване на производствения сектор.

Индексът, измерващ само промишленото производство, нарасна през юли до 52,1 от 51,3 пункта, докато индексът на новите поръчки се повиши до 49,8 от 49,6 пункта, а на експортните поръчки - до 46,9 от 46,3 пункта месец по-рано. Въпреки слабите повишения на съответните подиндекси експортните промишлени поръчки се свиха за 14-ти пореден месец.

Повишение до 47,4 от 46,8 пункта бележи и индексът на импортните нови поръчки, но и той остават под важното ниво от 50 пункта, което е нов сигнал за наличието на слабост и във вътрешното търсене (потребление).

"Промишленият PMI индекс се повиши леко през юли, което сякаш показва, че икономическият спад в Китай се забавя", заяви специалният анализатор Джан Ликюн, но той допълни: "Индексът PMI все още е под важното ниво от 50 пункта и натискът върху китайската икономиката все още не е за подценяване".

В същото време индексът на Националното статистическо бюро, измерващ активността извън промишлената сфера (в сектора на услугите и в строителството) се понижи рязко през юли до 53,7 пункта от 54,2 пункта през юни, но остава стабилно над важната бариера от 50,0 пункта. Индексът PMI на новите поръчки извън промишления сектор се понижи до 50,4 от 51,5 пункта, докато индексът на експортните поръчки се влоши до 48,4 от 48,5 пункта. Последното проучване обаче показва, че "вероятността от отскок в непромишления сектор през следващите два месеца е относително висока".

Слабото подобрение на индекса на промишлената активност доведе до леко нарастване и на общия PMI индекс (включващ промишления и сектора на услугите) до 53,1 пункта през юли от 53,0 пункта през юни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени