Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие оставката на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев

Директорката на НАП отрече твърденията на Георгиев, че данъчната проверка на имуществото му е приключила

| обновено на 31.07.19 в 15:28
Пламен Георгиев присъства в пленарната зала, но не беше изслушан.
Снимка: БГНЕС

Със 120 гласа „за“, 3-ма „против“ и трима въздържали се, парламентът освободи Пламен Георгиев от председателския пост на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Самият Георгиев се появи в парламента по искане на парламентарната група на БСП, но не бе изслушан, както искаха социалистите. 

Появата му обаче предизвика скандал между ГЕРБ и БСП. Председателят на парламента Цвета Караянчева констатира:

"Няма изказвания, след като няма изказвания, закривам разискванията и преминаваме към гласуване".

Последва гласуването, но от БСП заявиха, че са лишени от правото на дебат. Крум Зарков:

"Не знам дали си мислите, че се подигравате на нас, вие се подигравате на българските граждани, подигравате се на човека, който избрахте и сега гоните, подигравате се на стотиците инспектори в КОНПИ и не знаят какво  се случва".

Менда Стоянова от ГЕРБ репликира:

"Госпожо председател, аз също съм възмутена от начина, по който водите заседанието. Имахте 40 минути докато чакахме господин Пламен Георгиев да дойде да си намерите бъклица и дрян, за да можете да поканите колегите от ляво да бъдат в залата, пък  да вземат и думата. Може би трябваше да минете, госпожо председател, по стаите преди това или в стола".

След гласуването Георгиев обясни пред журналисти в Народното събрание, че е изчакал данъчната проверка на НАП, според която той е чист, за да депозира оставката си в парламента. Той определи освобождаването на поста като морален акт в името на семейството си и за да защити имиджа на Комисията.

Но изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова съобщи, че все още продължава данъчната проверка на имуществото на Пламен Георгиев и, когато проверката приключи, резултатът ще бъде предаден на прокуратурата.

"Просто изчаквах, защото не можех да си позволя да си подам оставката преди да излезе, че аз съм един чист човек". Така накратко Пламен Георгиев обясни защо точно в последния пленарен ден е депозирал оставката си в парламента и уточни, че за решението си имал лични и професионални причини:

"Аз не съм се уплашил. Това, на което беше подложено семейството ми, да бъде снимано с дронове, малкото ми дете да не смее да излезе на терасата. В крайна сметка има и морал. Аз не съм се вкопчил в никоя позиция. Работил съм в името на държавата. Това, което съм го направил, е било в името на държавата. Един такъв безумен скандал се пренася върху комисията. Няма нужда тези хора, които са работили толкова съвестно и които са постигнали такива резултати, които са оценени и в доклада на Европейската комисия, да се преписва на тях един такъв измислен скандал".

По думите на Пламен Георгиев, в основата на атаката му са засегнати интереси на олигарси, прераснали в медийна атака: "Аз акумулирах толкова много врагове, които чисто заради работата, която съм вършил, които сега естествено, ми го върнаха. Прощавайте, но да започват новините на една телевизия с моята тераса и втора новина да е палата на Баневи, вие мислите ли, че това е нормално?".

Пламен Георгиев и днес беше с охрана. Обяснението - заради заплахи за неговия живот: "Между другото, имах обаждания в тази връзка от партньори в чужбина, които казаха, че това е абсолютно недопустимо и за такова нещо трябва да се съди държавата. Как може ръководител на такава институция, която е подложена на всичкото отгоре и от заплахи".

Бившият председател на Антикорупционната комисия ще се върне като прокурор в Прокуратурата. Закани се да съди Столична община заради фалшиви новини около станалата злополучна тераса, която доведе до оставката му. Извини се на медиите за предизвиканата от него лоша комуникация, а следващия председател на комисията по думите му, трябва да е решителен човек.

Преди гласуването в парламента, депутати изложиха виждания по подадената оставка на председателя на Антикорупционната комисияОт БСП определиха процедурата като “недопустима“, защото, според социалистите, въпросната оставка не е разгледана от ресорната комисия, а се раздава на листчета в пленарната зала. И припомниха, че са искали оставката на Георгиев и неговия заместник още от 4-ти април.

Депутатът Крум Зарков посочи:

"Не мислите ли, че е редно човекът, който вие защитавате, човекът, срещу който ние се противопоставяхме, поне да му дадете шанс да дойде и да каже какво е свършил и какво не. За съжаление, всичко това показва, че към тези постове се гледа само като на капии, капии, които един разрушава и друг овладява. Ние в това няма да участваме и се потвърждава още една тенденция за специалните органи, които ще преборят корупцията, всеки път едно и също - евродоклад, институция, скандал, оставка, евродоклад. Аман!".

Представители на БСП настояха Георгиев да обясни в НС мотивите за своята оставка и това беше прието от депутатите. Последва словесна престрелка:

"Процедурата ми е по начина на водене, защото допуснахте да се гласува поканване на Пламен Георгиев, който е направил лично волеизявление с подаване на оставка. По принцип досега такава процедура не се прави, а просто се кани въпросното лице по искане на колегите от “БСП за България“, каза Дариткова.

Филип Попов от БСП посочи:

"Моля, направете справка с нашия правилник. Когато Народното събрание приеме решение, всички граждани на Република България са задължени да дойдат тук, вие защо гласувахте "за".

Председателя на парламента разясни:

"Подаване на оставка, това е лично волеизявление. Господин Георгиев е подал оставка, комисията е приела неговата оставка, ние го каним да дойде в залата, продължаваме с разискванията“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!