Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев е подал оставка

Пламен Георгиев
Снимка: БГНЕС

Председателят на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев е подал оставка, обяви председателят на парламента Цвета Караянчева. Точката за неговото освобождаване влиза в дневния ред на Народното събрание днес.

Георгиев е в отпуск от 4 април, когато стана ясно, че срещу него започва прокурорска проверка заради недекларираната тераса на апартамента му. Резултати от проверката все още не са обявени. Той излезе в отпуск, след като премиерът призова всички замесени в “Апартаментгейт“ или да подадат оставки, или молби за отпуск. Това се случи и няколко дни след като самият Пламен Георгиев заяви, че всичко около терасата му е законно, а той е атакуван от олигарси и от хора с медии, с проверки, които имат “198 млн. причини да водят компроматна война срещу него и комисията му“.

Докато Георгиев беше в отпуск, КПКОНПИ се ръководеше от заместника му Антон Славчев. Именно с неговия подпис бяха приключени проверките за конфликт на интереси срещу лицата, които главният прокурор поиска да бъдат проверени от Антикорупционната комисия. Такава проверка срещу самия Георгиев нямаше. Той се проверяваше от НАП по искане на прокуратурата. Няма данни как е приключила тази проверка. Няма данни какво се случва и с другите проверки по “Апартаментгейт“, които водеше прокуратурата. Сред тях са Цецка Цачева, Цветан Цветанов, председателят на Върховния Касационен съд и други замесени в имотния скандал.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени