Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли американски санкции за „Северен поток 2“

Сенатска комисия прие законопроект с наказателни мерки, „Турски поток“ също е на мушката

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп отдавна критикува „Северен поток 2“ и атакува Германия затова. А сега в Сената на САЩ има мнозинство, което се обявява за въвеждане на санкции срещу газопровода през Балтийско море, пише германският в. „Ханделсблат“

В сряда комисията по международни въпроси в американския Сенат одобри с 20 на 2 гласа законопроект „за защита на енергийната сигурност на Европа“.

Законопроектът предвижда въвеждане на санкции срещу компании, участващи в изграждането на газопроводите „Северен поток 2“ и „Турски поток“, заяви председателят на комисията Джим Риш, цитиран от „Файненшъл таймс“.

Той допълни, че целта на текста е противопоставяне на руското зловредно влияние. И допълни, че законопроектът се отнася и за „Турски поток“, който свързва Русия и Турция през Черно море и бе завършен през март.

Тръбата впоследствие ще доставя газ от Турция за Европейския съюз посредством планирано разклонение през Югоизточна Европа (руският енергиен министър Александър Новак заяви миналата седмица, че ще премине през България – б.р.).

„Тези тръбопроводи може да доведат до допълнително дестабилизиране на Украйна и до обогатяване на режима на Путин и поставят под риск сигурността на страни от НАТО“, подчерта републиканецът Риш.

В своя реакция днес операторът на „Северен поток 2“ обяви, че прави оценка на американския законопроект, но е твърде рано да коментира евентуалните му последствия. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна