Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Новак: „Турски поток“ ще мине през България

| обновено на 26.07.19 в 19:10
Александър Новак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Втората линия на газопровода „Турски поток“ ще мине през България, заяви руският енергиен министър Александър Новак в Анталия, където участва в работата на руско-турската междуправителствена комисия по търговско-икономическото сътрудничество.

Според него втората линия на газопровода ще мине през България и Сърбия към Унгария. Той уточни, че проектът за разширяване на българската газопреносна система, така че тя да може да приема газ от „Турски поток“, върви по график, съобщава руската агенция РИА „Новости“. По думите на руския енергиен министър съществува споразумение между „Газпром“ и българското министерство на енергетиката и изпълнението на проекта се движи в съответствие с пътната карта за него.

Александър Новак съобщи, че се очаква пускът на първата тръба от проекта да бъде на 1 януари догодина. Тя ще доставя руско синьо гориво за Турция.

Според руския енергиен министър сроковете за пускане в експлоатация на второто разклонение на газопровода зависят от реализацията на съпътстващата газотранспортна инфраструктура в европейските страни. „Газпром“ е подписал пътни карти със съответните страни и процесът се развива в съответствие с европейските регулации, добави Новак.

Газопроводът „Турски поток“ ще има капацитет от близо 16 млрд. куб. м. газ годишно. Половината от тях ще се продават на турския пазар, другите са предназначени за износ към Европа. Според Александър Новак теоретично е възможно увеличаване на капацитета на „Турски поток“.

През март завърши строителството на подводната част от проекта.

По време на руско-турския икономически форум, председателстван от Александър Новак от руска, и от министъра на търговията г-жа Рухсар Пекджан от турска страна, са били дискутирани възможностите да увеличаване на стокооборота между двете страни. Анкара и Москва се стремят да увеличат и дела на използването на националните валути в търговията между двете страни. Тази година се очаква броят на руските туристи в Турция да достигне нов рекорд – около 6 млн. души.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Турски поток

Кога ще бъде даден стартът на „Турски поток“

Сигурно е, че проектът „Турски поток“ няма да как да започне в началото на 2020 г., както е по договор с двете компании, които са резервирали капацитети за новата тръба. Това заяви пред БНР енергийният експерт от Центъра за изследване на..

публикувано на 19.07.19 в 08:34

Съдът не позволи на "Булгартрансгаз" да сключи договор за "Турски поток"

Върховният административен съд не позволи на "Булгартрансгаз" да сключи договор с консорциума "Газово развитие и разширение в България" за изграждането на българския участък на газопровода "Турски поток", докато не приключат окончателно споровете..

публикувано на 15.07.19 в 14:13

Москва отново настоява за твърди гаранции от ЕК за преминаването на „Турски поток“ през България

Проектът за газопровод „Турски поток“ отваря възможности за увеличаване на кооперирането между Русия и България, необходими са твърди гаранции от страна на Еврокомисията въпросните планове да не бъдат провалени от Брюксел. Това заяви руският външен..

публикувано на 30.05.19 в 11:26
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на..

публикувано на 26.04.24 в 11:48

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната. На..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от..

публикувано на 26.04.24 в 11:35