Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пакистан предупреди за „сериозни усложнения“ в сигурността заради отнетия статут на Кашмир

Имран Хан, премиер на Пакистан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отмяната на специалния статут на Кашмир от страна на индийските власти е „явно“ нарушение на резолюциите на ООН и може да предизвика „сериозни усложнения“ за сигурността в региона.

За това предупреди премиерът на Пакистан - Имран Хан, в телефонен разговор с турския президент Реджеп Ердоган.

Двете ядрени сили Пакистан и Индия водиха две войни за Кашмир, откакто спечелиха независимостта си от Великобритания през 1947 година. През цялото време населеният предимно с мюсюлмани щат се радваше на разширена автономия. Специалният статут, гарантиран от конституцията на Индия, забраняваше на парламента в Делхи да се меси в делата на Кашмир, освен в сферата на отбраната, външните отношения и комуникациите.

Но днес правителството на премиера Нарендра Моди обяви указ, с който отмени специалния статут на Кашмир. Много наблюдатели разглеждат това като подготовка за промяна на етническия и религиозния състав на местното население.

Висшето командване на пакистанската армия се събира утре, за да обсъди как да отвърне на едностранните действия на Делхи.

Индийските власти вече струпаха десетки хиляди войници като подкрепление на половинмилионната си армия в Кашмир. Преди два дни от щата бяха изведени всички туристи и студенти от други части на Индия. Въведен бе полицейски час, а от снощи са прекъснати всички телефонни линии, интернет и кабелните телевизии.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени