Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доминик Рааб: Обединеното кралство ще напусне ЕС до края на октомври с или без сделка

Доминик Рааб, британски външен министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб заяви по време на съвместна пресконференция с американския си колега Майк Помпейо в сряда, че Великобритания ще напусне Европейския съюз в края на октомври с или без споразумение и изрази увереност, че неговата страна "ще постигне успех" от Брекзит, независимо от начина, по който ще излезе от единния блок.

Рааб допълни, че Великобритания е готова да участва в по-нататъшни преговори с ЕС за по-добра сделка за Брекзит, тъй като съществуващото споразумение за оттегляне представлява "заплаха" за Белфастко споразумение, известно още и като Споразумението от Разпети петък. Това мирно споразумение беше сключено на 10-и април 1998-а година в двореца Стормонт край Белфаст и имаше за цел да регламентира бъдещето на Северна Ирландия.

Той също така посочи, че може да се окаже "трудно" придвижването на преговорите напред, ако ЕС откаже да направи някакви промени в сделката за Брекзит, но настоя, че Великобритания е "готова да направи каквото е необходимо", за да гарантира, че няма да има твърда граница в Ирландия дори при сценарий за излизане от съюза без споразумение.

По-рано днес Доминик Рааб похвали американския президент Доналд Тръмп, като добави, че с нетърпение очаква сключването на споразумение за свободна търговия със САЩ след Брекзит.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна