Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата ще проверява БАБХ по сигнал за злоупотреби

| обновено на 08.08.19 в 18:51
Снимка: БГНЕС

Българската агенция за безопасност на храните ще бъде проверена от прокуратурата за евентуални длъжностни престъпления и неизгодни договори за инсинератори, в които се обезвреждат животински отпадъци.

Поводът за проверката е журналистическо разследване на Генка Шикерова свързано със сключване на договори за мобилни инсинератори за унищожаване на животински отпадъци.

И според разследването, а и според самия директор на Агенцията - Дамян Илиев, те са неизползваеми по време на бум на африканската чума по свинете, тъй като са с малък капацитет:

"Разберете, няма инсинератори с такъв капацитет. Един инсинератор гори десетина животни за час - около 1 тон. Значи ние за 24 часа ще изгорим 240 животни. Кога щяхме да успеем. Да замирише и да започне да се разлага всичко във фермата", каза преди дни пред Би Ти Ви Дамян Илиев.

От БАБХ ще бъдат изискани документите за обществената поръчка, договорите с инсинераторите, данни за капацитета на инсталациите и за направените плащания. Илиев ще трябва да даде обяснение и защо екарисажите не се ползват в разгара на чумата. Преди дни в интервю за „Хоризонт“ собственикът на най-голямото такова съоръжение у нас - в Шумен, Мирослав Александров обясни защо са му забранили да работи за година и половина: „Екарисажът стоя затворен поради обслужване на чужди бизнес интереси“.

Въпреки, че и според Брюксел изгарянето в екарисаж е по-ефективен метод, отколкото загробването, Агенцията по храните избра да заравя унищожените животни, припомня Александров. 

От пресцентъра на БАБХ отказаха коментар до приключване на прокурорската проверка.

От БАБХ ще бъдат изискани редица документи, някои от които са договорите за обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, сключени преди две години, както и тези, свързани с договорите за пряко договаряне, документите за всички плащания и капацитетите на инсталациите.

Ще бъде поискана и информация за състоянието на наличните екарисажи на територията на страната (според филма - във Варна и Шумен), както и за причините за неизползването им за унищожаване на животински трупове особено в настоящата усложнена обстановка, както и всички заповеди и указания на БАБХ относно предписания сега начин на унищожаване на труповете на умъртвените животни във връзка с африканската чума по свинете.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна