Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Александров пред БНР

Икономически интереси може да са в основата на затваряне на най-големия екарисаж в страната

Снимка: БГНЕС

Обслужването на икономически интереси доведе до принудителното затваряне на най-големия екарисаж в страната (Шуменският), каза управителят на съоръжението Мирослав Александров в интервю за предаването "Преди всички" на "Хоризонт".

След година и половина престой от вчера екарисажът е отворен и има готовност да се включи в обезвреждането на убитите заради чумата прасета.

Европейските регламенти определят изгарянето на животински трупове в мобилни инсинератори като най-ефективен метод за борба с епидемии. На второ място са екарисажите и едва на трето загробването, казва Мирослав Александров и има свое обяснение защо държавата избра загробването като първи метод:

“Тази дейност дори и по загробване, тя ще се заплати. Ако някой е решил да обслужва икономически интереси, т.е. средствата да бъдат насочени към дадена компания, а не към екарисажа, логично е да прескочи това второ място и да отиде направо на трето“.

Екарисажът в Шумен е запазил капацитета си и очаква държавата да му възложи ангажимент по изгарянето на животински трупове, каза още Александров, но припомни, че за предишни години БАБХ все още му дължи 8 млн. лева.

Междувременно днес Агенцията по храните започва проверки в населените места в Северна България, които попадат в 20-километровата зона около Индустриалните свинекомплекси. След като вчера изтече срокът, в който стопаните можеха доброволно да умъртвят домашните си прасета.

За Южна България срокът е утре. Кметовете в Пазарджишко обаче вече излязоха с обща декларация, в която заявяват, че няма да допуснат принудително умъртвяване на домашните прасета.

Интервюто на Веселина Миланова с Мирослав Александров можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени