Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети ден на протести в Хонгконг

Масов протест в Хонконг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестите в Хонгконг продължават трети пореден ден. Улични демонстрации, често съпроводeни с насилие, обхванаха бившата британска колония в последните два месеца.

Отделни протести са организирани на две места в Хонконг днес. Исканията включват оставка на главния администратор Кари Лам, демократични избори, освобождаване на арестуваните по-рано протестиращи и разследване на употребата на сила от страна на полицията срещу демонстрантите.

Планирани са протестни прояви на различни места в града, както и на международното летище, което е сред най-натоварените в света.

Започналите още в края на март демонстрации първоначално бяха срещу законопроект, позволяващ екстрадициите в Китай. Властите се отказаха да го приемат, но това не сложи край на недоволството заради все по-ерозиращите свободи в Хонгконг

Китай официално настоя Великобритания да спре да се бърка във вътрешните ѝ работи, както в тези на бившата ѝ колония. Това стана след обаждане на британският външен министър Доминик Рааб на главния администратор Кари Лам и изразеното от него безпокойство заради протестите. 

Вчера полицията използва сълзотворен газ срещу непозволени шествия в два квартала и арестува 16 души. Сред исканията на демонстрантите е и настояване за оставката на Кари Лам. Постът на главния администратор се определя директно от Пекин.

Междувременно, вчера авиокомпанията на Хонг Конг Катай Пасифик Еъруейс съобщи, че е уволнила пилот, арестуван по време на антиправителствено шествие. В отговор на изискване на китайския авиационен регулатор, тя обяви още, че персонал, който по израза й е "крайно радикален" няма да бъде допускан да работи по полетите към Китай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна