Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест държави от ЕС са готови да приемат мигранти, нежелани от Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шест държави от Европейския съюз са се съгласили да приемат 147 мигранти, блокирани до италианския остров Лампедуза на испански спасителен кораб от началото на август. Случаят предизвика неразбирателство между италианския вътрешен министър Матео Салвини и негови колеги в правителството.

"Франция, Германия, Румъния, Португалия, Испания и Люксембург ще протегнат ръка в знак на готовност да приемат мигрантите", написа Конте в отворено писмо във Фейсбук, адресирано до вътрешния министър от крайната десница Матео Салвини.

В настоящата криза в управляващата коалиция, която е пред разпадане, Конте предупреждава Салвини, че противодействието му срещу слизането на мигранти на италианския бряг е - цитирам - "нелоялно сътрудничество, което не мога да приема". Италианският вътрешен министър отговори също с отворено писмо до премиера Конте, в което твърди, че политиката му на затваряне на пристанищата за мигранти работи. 

Припомням - крайнодясната партия "Лига" на Салвини внесе вот на недоверие срещу правителството на Конте. Италианският вътрешен министър иска да предизвика предсрочни избори, за да се бори за премиерския пост.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна