Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Стойкова: Фестивалът "Вода" създава аудитория за съвременни изкуства

Спектаклите и пърформансите в басейна и пространствата на МКЦ предстоят на 30, 31 август и 1 септември





Третото издание на фестивала за съвременни изкуства "ВОДА" предстои в края на месеца и първия ден на септември в Бургас. Програмата представя съвременен танц и театър, пърформанс, инсталация, музика, видео арт, изобразителни изкуства и други артистични предизвикателства от български и международни артисти, съобщи организаторът му Петя Стойкова от  Сдружение "Танц БГ"

"И тази година ще имаме една селекция от международни и български танцови произведения и пърформанс, които ще представим в големия басейн на Младежкия дом. За мен силен акцент е спектакълът "Мандала"...

Българското участие е авторски спектакъл  на Стефания Ханджийска, драматично-танцовото представление "Студ" на Театър АТОМ и Интерактивната VR - 360 градусова прожекция на танцов спектакъл  на хореографът Росен Михайлов.

"Другото интересно е селекцията от  визуални творби, която показваме в лабиринта от малки пространства около басейна. Сам по себе си той е много интересен, защото е много неочакван! Тази година отново ще участва Абел Курински от Германия, с който се запознахме през имналато издание на фестивала. Това е един много интересен артист, който се занимава със звукова архитектура и освен че ще представи инсталация в рамките на "Водата" ще помогне и за цялостното оформление на звука в басейна." 

Петя Стойкова разказа, че заедно с "Дюн" са открили пространството преди 17 години. Провокирани от мястото са снимали филм - "Аквариумът", с режисьор Стефан Бобойчев, това е била дипломната му работа в Благоевградския университет.

"Снимахме 3 дни, почти спахме там. Филмът ни е доста архивен, почти чернобял, но и сега като го гледам ми се струва много интересен! Това място е много неочаквано и ме провокира за "Вода". Гледайки изкуство в басейна и пространствата около него, там го съпреживяваш по друг начин." 

Фестивалът  се реализира от Сдружение "Танц БГ" и Българска Фондация "Биоразнообразие  с подкрепата на: Община Бургас - Програма за съфинансиране на културни проекти, Младежки Културен Център - Бургас, Министерство на Културата, БНР- Бургас и с подкрепата на бургаската общественост, включила се в кампанията "Заедно за ВОДА"

БИЛЕТИ за ВОДА 2019 можете да закупите от Касата на Часовника от 15 Август 2019 г.

Чуйте повече в звуковия файл:



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна