Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Повече от половината българи страдат от разширени вени

Снимка: БГНЕС

Повече от половината население на страната страда от разширени вени. Жените са два пъти по-податливи на това заболяване от мъжете. Едва 1 % от страдащите от това заболяване са направили консултации със специалист, това показват резултатите от Националнат информационна кампания на Българското дружество по съдова хирургия. 

Според статистиката всяка четвърта българска жена има оплаквания, свързани с тежест, умора, подуване на краката и е в риск от развитие на венозна болест: какви са оплакванията - споделят жени, страдащи от разширени вени: 

"Аз и със двата крака съм с вени като въженца. Страданието е сериозно, особено лятото, с болки и тежест в краката, не е много комфортно за хората. Трябва много движение, чести консултации трябва да се правят и трябва да се вземат навреме мерки".

"Аз съм диагностицирана доста отдавна и съм пила някакви неща, които съм забравила. При всички случаи ми трябва сериозна консултация. Не съм сигурна дали няма вече и някой тромб из разширените вени. Имам и спукани капиляри, засинявания."

Дълго време разширените вени са приемани като козметичен проблем. Това обаче е дълбоко погрешно, смята съдовият хирург д-р Николай Вълчев от българското дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. Хроничната венозна болест вече се приема като социално-значимо заболяване и изисква сериозно внимание, защото води до сериозни последици и силно влошено качество на живот, а в някой случаи и до тежка инвалидизация. Каква е причината за появата на разширени вени и рисковите фактори - д-р Николай Вълчев:

"Все още смятаме, че има силно изразена генетична предиспозиция, т.е. човек се ражда с една вродена слабост на съединителната тъкан и при определени условия, които ние наричаме рискови фактори, като професия, свързана с продължителен изправен стоеж, при затлъстяване, при липса на двигателна активност, човек развива разширени вени или хронична венозна болест."

През последните години се прилагат съвременни и много ефективни методи за миниинвазивно лечение на разширени вени, посочи д-р Вълчев:

"Уговорката е, че за да се постигне оптимално лечение е силно препоръчително пациентите да дойдат при нас в началната степен на лечението, когато нещата са лесни за лечение. Прилагаме миниинвазивни методи, при които се използва лазерна аблация или механохимична аблация. Всичко това е миниинвазивно, извършва се само с локална упойка и не е свързано с никакъв дискомфорт за пациента.

Платени ли са от здравната каса тези терапии?

Здравната каса в момента покрива само класическата операция за лечение на разширени вени, която се нарича стрипинг. Тя също е много ефективна, като има малко по-компромисни козметични резултати."

Движението е на първо място в списъка на лекарските препоръки за профилактика на разширени вени:

"Всички действия, свързани с вървене, разходки, любителски спорт са благоприятни за венозната система като цяло и ние ги препоръчваме. Препоръчваме също да се избягва продължително време изправен стоеж. При професиите, в които има дълго време стоене на стол като офиси, банки, на всеки час пациентът трябва да става и малко да се раздвижва."

Няма спор, че движението е здраве. Разходка, спорт или танц - каквото ви харесва. 

"Опитваме се да танцуваме и това се отразява много, с голям тонус, предполагам не само на нас ами и на тези, които гледат."

- Краката ви изглеждат много добре, проблеми имате ли?

Не, от танци изглеждат добре, хора играем основно и всякаква друга музика също танцуваме всяка седмица.

- Какво ще посъветвате хората които имат проблеми с вените?

Много ходене пеша, разходки в парка, но не може навсякъде боси за съжаление.

Играя народни танци от 16 години изключително съм доволна. Едно разтоварване, много приятно, нямам проблеми засега с краката, а годините са ми доста - 77. На всеки един казвам, че трябва да играе народни танци или да се занимава със спорт, защото това е живот." 

Националната кампания "Вземи краката си в ръце" има за цел да информира хората за заболяването и да ги предупреди, че не бива да отлагат прегледа при лекар, ако имат болка и дискомфорт в краката. Лице на кампанията е актрисата Деси Бакърджиева. Ето и нейното послание:

"Хората трябва да са здрави, да знаят как да полагат грижи за здравето си и най-вече, че разширените вени както могат да са минимален така могат да бъдат много голям проблем и да се предприемат съответните действия. И се включих защото да направим в крайна сметка нещо добро за нашите крака, да вземем краката си в ръце."

В рамките на кампанията хиляди пациенти в страната са получили  консултация със специалисти. Изводите обаче са тревожни, алармира д-р Николай Вълчев:

"Въпреки големият процент страдащи от хронична венозна болест се оказва че по-малко от 1% от всички хора са посетили съдов специалист и въобще някакъв лекар за да получат адекватна консултация и въобще някаква консултация с лекар. Не очаквах толкова нисък процент и затова все повече се амбицираме да увеличим тези кампании и да запознаваме все повече хора с проблема.

Репортажа на Маргарита Иванова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от