Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще добиват глауконит във Врачанско

Снимка: архив

Дружество със седалище в Криводол ще добива глауконит от находище "Дълбоки дол" в землището на врачанското село  Буковец. Това реши Министерския съвет на днешното си заседание. Концесията се предоставя за срок от 35 години. През този период концесионерът ще вложи 400 хил. лв. за добива. Очакваните концесионни плащания за целия период са над 826 хил. лв. По закон те постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местонахождение на концесионната площ - в случая Бяла Слатина. 
Глауконитовата суровина намира приложение в земеделието, енергетиката, нефтохимическата промишленост, медицината, козметиката и други. До шест месеца министърът на енергетиката трябва да сключи договора за концесия. 

Правителството прие и предложението на концесионера "Минерална вода - Ком" ЕАД, за удължаване на срока на концесията до 35 години, считано от датата на влизане в сила на досегашния концесионен договор, сключен на 10 юни 2005 г. Дружеството добива минерална вода от сондаж № 1 на находище "Бързия“, с. Бързия, община Берковица, област Монтана. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020