Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Александър Попов преплува успешно Ламанша с благотворителна кауза

Събраните средства ще се дарят на организация, подпомагаща бездомници

Александър Попов
Снимка: Юлиан Попов

За 13 часа и 58 минути 20-годишният българинът Александър Попов преплува Ламанша. Той си бе поставил за цел да събере средства за благотворителност в полза на британска организация, подпомагаща бездомни хора.
      

По регламент Попов плува от британския до френския бряг без право на почивка и без плувен костюм.

В лодката, придружавала Александър по време на преплуването на водния участък, бе и неговият баща – Юлиан Попов, експерт и анализатор, бивш министър на екологията в служебното правителство на Марин Райков.

„Едно такова преплуване има нужда от морална подкрепа – то е колкото физическо, толкова и психологическо изпитание“, подчерта Юлиан Попов в интервю за предаването „Преди всички“.

Александър, който живее в Лондон, се готви за предизвикателството от година. След преплуването тежи с 5 кг по-малко. Той не е професионален плувец. Една от най-големите трудности при подобна акция е да можеш да издържиш на ниската температура на водата – 17-18 градуса, поясни неговият баща.

„Подобни предизвикателства трябва да се поемат. Не смятам, че е нещо уникално подобно нещо. Всеки човек трябва да си има някаква налудничава идея, която в даден момент в живота да си я изпълни и да си я реализира – дали да преплува Ламанша или да изчита Стара планина от единия край до другия.“

Юлиан Попов припомни преплуването на Ламанша от Петър Стойчев, който прекоси протока за 7 часа. „И аз бях много трогнат, че по средата на преплуването той се обади да пита как вървят нещата. Той също подкрепяше цялата история.“

Благородната кауза на Александър Попов приключва успешно. До момента желаната сума от 5 хиляди паунда е почти достигната, съобщи баща му.

"Бездомните хора не са чист проблем на бедността - това е комплексен проблем, който много трудно се разбира", коментира Юлиан Попов. 

"Бедността се увеличава, но това означава една сложна социална промяна, която води до тежко изпадане на хора от социалния ред. Това не е въпрос просто на "Нямам пари или къде да живея". Но подобни организации се занимават с хората индивидуално."

Когато личното постижение от подобно преплуване е съчетано с отношение към подобен социален проблем, тогава и удовлетворението е по-голямо, смята Юлиан Попов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020