Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лъчезар Тошев за "пакта Молотов-Рибентроп"

Лъчезар Тошев
Снимка: БНР

Днес почитаме паметта на милионите жертви на всички тоталитарни режими. На 23 август 1939 г. в Москва е подписан "договор за ненападение между Германия и СССР", по-точно между Сталин и Хитлер, наричан за по-кратко "пакт Молотов-Рибентроп", по името на подписалите го външни министри.

Пред БНР Лъчезар Тошев, един от дългогодишните ни представители в парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), по времето, когато се приемат ключови текстове за осъждане на двата тоталитарни режима - комунизъм и фашизъм, коменитира темата:

“Инициативата за този договор в крайна сметка идва от СССР. Това го има в докладите на българския посланик в Берлин тогава – Първан Драганов, който изпраща информация – това не са мемоари, а докладите в дипломатическия архив и които показват как инициативата за това сближаване между СССР и Националсоциалистическа Германия идва от страна на СССР…“.

Как може да бъде определен съюзът между Третия райх и Русия, между Хитлер и Сталин:

“Не е било неизбежно, но е било прогнозирано. Имало е от страна на комунистическите страни, например Александър Ликов от групата на Бакалов в България издава цяла книга, която се казва “Неизбежният съюз“, която успяхме да намерим на френски и вероятно ще излезе и на български“.

В интервю за предаването “Преди всички“ той посочи още:

“Съюзяването между (Хитлер и Сталин – б.р.) е едно безпринципно съюзяване, тъй като в крайна сметка и двата режима имат различни идеологии. Но да подчертаем, че и двата режима са отговорни за много тежки престъпления и за смъртта на много милиони хора – 100 млн. от комунистическите режими и около 60 млн. националсоциалистическите, фашистките и други режими. Така че те трябва да бъдат осъдени без двусмислие, без колебание от всички, които са защитници на идеята за човечност, за демокрация, за човешки права…“.

Интервюто на Ирина Недева с Лъчезар Тошев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от