Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Във ВМА прилагат хидротерапия за ортопедични и травматологични заболявания

4
Снимка: ВМА

Катедрата по физикална и рехабилитацинна медицина на Военно-медицинска академия разполага с база за водолечение със самостоятелен басейн – единствен в страната в лечебно заведение. „С възможности за прилагане на хидротерапията като терапевтичен метод, който много улеснява провеждането на рехабилитация при дадени заболявания“, съобщи доц. д-р Христина Миланова, началник на Втора клиника по физикална и рехабилитационна медицина.
     

„Много полза имаме при прилагане на водолечение при травматологични заболявания, ортопедични също, тъй като водата намалява тежестта на тялото, при което всяко едно движение се извършва с много по-голяма лекота. При някои от заболяванията на периферната нервна система също може да се прилага“, коментира доц. Христина Миланова.  

Тя обясни пред „Хоризонт“, че има обособени две нови клиники към катедрата.

В едната се работи с електротерапевтични и светлинни фактори, с рефлексо- и лазертерапия, като за по- тежките случаи отделението разполага и със стационар. Във втората е разположено кинизетерапевтичното отделение. Приемът е по Здравна каса, работи се по определени клинични пътеки.

„Основно работим с неврологични заболявания  – пътека 263 и 265 – това да ортопедично-травматологичните заболявания, както и пътека за централна нервна система, нарушения в мозъчното кръвообращение –инсулти или хеморагични инциденти“, уточни доц. Миланова.

Тя посъветва хората преди да предприемат физикално лечение да имат изяснена диагноза. „В най-острия стадий на заболяването, с много изразена силна болка невинаги пациентите са подходящи за провеждане на физиотерапия, но след това според нас е задължително да се провежда физиотерапевтичен курс“, допълни доц. Миланова.

Медиците отчитат „подмладяване“ на някои ортопедични заболявания във връзка със заседналия начин на живот, прекарваните дълги часове пред компютрите и повишения стрес.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още от