Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бразилски губернатори натискат Болсонаро да приеме помощта от Г-7 за борба с пожарите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Губернаторите на 9 бразилски щата, които са най-засегнати от рекордния брой пожари, са призовали президента Жаир Болсонаро да приеме чуждестранната помощ за борба с бедствието, предаде Би Би Си.

Болсонаро по-рано отказа предложение на Г-7 за 22 млн. долара след словесна схватка с френския си колега Еманюел Макрон.

Но след среща с губернаторите правителството промени позицията си. И обяви, че ще приеме помощта, докато има контрола как да харчи средствата.

Въпреки всичко все още не е ясно дали Бразилия ще приеме парите. Вчера Болсонаро каза, че иска Макрон, който го нарече „лъжец“, да се извини за обидите.

Късно снощи президентството обяви, че правителството е готово да приеме финансова помощ, „но при абсолютното ѝ управление от бразилския народ“. А засега отговор от Г-7 няма.

По-рано и холивудската звезда Леонардо ди Каприо обеща 5 млн. долара за борба с пожарите. Шефът на „Епъл“ Тим Кук също написа в Туитър, че компанията ще дари средства за запазване на биоразнообразието в амазонските дъждовни гори. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна