Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Вешим: Мисията ми е да разказвам за тъжите неща по весел начин

Михаил Вешим
Снимка: Ани Петрова

Михаил Георгиев Мишев, известен с псевдонима си Михаил Вешим, е български писател и сценарист, дългогодишен главен редактор на в. „Стършел“. Син е на писателя Георги Мишев и бе специален гост в предаването „Хоризонт за вас“.

Нямам навик да разказвам тъжни истории, каза за себе си Вешим и даде пример:

„Питам един продавач на будка за вестници: „Имате ли „Стършел“?. Той ми отговаря: „Няма „Стършел“, ама си вземи „Пчела и кошер“. Мисли, че „Стършел“ е вестник за пчеларство, а е продавач на вестници!“

Според Вешим това е тъжно, защото показва докъде е стигнало четенето у нас, а вестникарският занаят си отива.

Като хуморист той вижда мисията си да разказва за тъжните неща по весел начин.

Като го назначават в „Стършел“, черпи в дома си, където на гости бил писателят Борис Априлов. Той го посъветвал веднага да напусне, защото във вестник не се става писател.

„Той самият е работил в „Стършел“ и е напуснал. Аз му обещах, но останах вече над 40 години. „Стършел“ се превърна в повече от вестник, това е кауза.“

Михаил Вешим не приема държавниците сега непрекъснато да повтарят, че България е на дъното в ЕС. Чуди се какво би правил, ако е руски, турски, беларуски или туркменски сатирик. Единственият изход вижда или да не пише, или непрекъснато да получава шамари от властта.

Михаил Вешим е роден в София през 1960 г. През 1982 година завършва Софийския университет, специалност журналистика. От същата година работи във вестник „Стършел“, където от 2003 година заема поста главен редактор.

Автор е на стотици разкази и фейлетони.

Има редица издадени книги, по-важни от които са „Австрийците идват“, „И преди, и сега“, „Елате в страната на „Арда“, „Край на цитата”, „Английският съсед“, „Смях в залата“, „Стари хипари“, „Нашингтон“ и др.

През 2002 година негови разкази са включени в Антология на световния хумор, публикувана във Виетнам, наред с разкази на Марк Твен и Уди Алън.

През 2008 година Михаил Вешим, заедно със сатирика Васил Сотиров, получава Националната награда за цялостно творчество в областта на хумора и сатирата „Райко Алексиев“.

Романът му „Английският съсед“ е една от двете български книги (заедно с „Арката“ на Здравка Евтимова), номинирани за литературната награда на Европейския парламент. По романа е направен сценарият на едноименния филм с режисьор Дочо Боджаков.

Цялото интервю с Михаил Вешим може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна