Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран спира да изпълнява още ангажименти по ядрената сделка

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 6 септември Иран ще спре да изпълнява още свои задължения по международното споразумение за ядрената си програма от 2015 г., обяви днес иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф, предаде БТА.

„Ние винаги оставяме открит пътя за дипломацията. Нашата трета ответна стъпка обаче също е готова, в сряда президентът (Хасан Рохани) ще я обяви. Аз на свой ред ще съобщя за нея на (върховния представител на ЕС за външната политика Федерика) Могерини и в петък ние ще пристъпим към изпълнението й“, каза Зариф в интервю за руската телевизия „Россия-24“.

Иранският външен министър подчерта, че дори след като спре да изпълнява трета група свои задължения по ядреното споразумение, страната му възнамерява да продължи да преговаря за неговото спасяване.

Целта ни е „не да го унищожим, а само да поправим европейските грешки“, каза той, цитиран от ТАСС.

Бъдещето на сделката се оказа под въпрос през май миналата година, когато САЩ се оттеглиха от нея, след което наложиха отново санкции на Иран, по-конкретно срещу износа на петрол - ключов сектор на иранската икономика.

На 8 май тази година иранският президент обяви, че страната му ще спре да изпълнява поетапно своите задължения по споразумението, ако останалите държави по него не я защитят от американските санкции.

Оттогава Иран повиши своите запаси от уранов хексафлуорид над разрешения от сделката праг от 300 килограма и започна да обогатява уран над позволеното от нея равнище от 3,67 процента, припомня ТАСС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна