Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън влиза в нова битка след първото си поражение в парламента

Премиерът потвърди, че е готов да свика предсрочни общи избори

| обновено на 04.09.19 в 09:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания Борис Джонсън е изправен пред нова битка в парламента, след като претърпя загуба още при първото гласуване в Камарата на общините, откакто стана премиер, от опозицията и разбунтувалите се депутати в неговата Консервативна партия, които са против Брекзит без сделка.

Депутатите днес ще гласуват проектозакон за блокиране на Брекзит без сделка.

С 27 гласа мнозинство депутатите гласуваха късно снощи да поемат контрол върху дневния ред, което им позволява днес да внесат подготвен законопроект с искане за ново отлагане на Брекзит.

Борис Джонсън заяви след гласуването, че ще свика извънредни общи избори, ако бъде задължен да поиска удължаване на крайния срок на 31 октомври за излизане от ЕС.

Днес депутатите ще гласуват проектозакона.

Ако го одобрят, ще последва гласуване дали да се проведат общи избори.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин каза, че е необходимо първо да бъде приет проектозакона, за да отпадне напълно опцията „Брекзит без сделка“ преди партията му да подкрепи искането за общи избори.

По закон премиерът се нуждае поне от две трети мнозинство в парламента, за да свика общи избори преди да изтече нормалният 5-годишния период.

От Даунинг стрийт обявиха, че всички 21 депутати от Консервативната партия, които снощи подкрепиха опозицията, ще бъдат лишени от правото да участват в изборите като представители на партията.

Сред бунтарите е и ветеранът на торите, бившият финансов министър Кенет Кларк, който заяви, че просто не може да разпознае партията си. „Това е Партията за Брекзит, просто със сменено име“, коментира Кларк пред Би Би Си.

По-рано вчера правителството на Борис Джонсън загуби парламентарното си мнозинство, след като депутатът от Консервативната партия Филип Лий дезертира към либералдемократите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна