Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Борис Джонсън загуби работното си мнозинство в парламента

| обновено на 03.09.19 в 21:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на британския премиер Борис Джонсън загуби работното си мнозинство мнозинството в парламента, след като депутатът от Консервативната партия Филип Лий дезертира към Либералдемократическата партия. Това става в критичен момент преди очаквано гласуване в Камарата на общините на законопроект за блокиране на Брекзит без сделка. 

Преди да започне работата по същество в парламента с процедурата по внасяне на законопроекта от опозицията и торите-бунтари, в Камарата на общините стана много горещо, когато премиерът Борис Джонсън се опита да убеди депутатите, че се увеличават шансовете за сделка с Брюксел, че той не желае общи избори, но ако законопроектът бъде гласуван, това ще предаде инициативата в ръцете на ЕС в преговорите, което ще бъде предателство, и призова депутатите да не отлагат повече Брекзит. 

Въпреки цветистия език и атрактивното представяне на премиера, думите му бяха посрещнати хладно от опозицията и някои депутати от неговата партия. Джеръми Корбин бе лаконичен, че оптимизмът на Джонсън не се споделя изобщо от самите участващи в преговорите. 

По-рано бившият финансов министър Филип Хамънд обвини премиера в лицемерие и че изобщо не се старае да постигне сделка. Удар за правителството обаче е дезертирането на депутата Филип Лий, който заяви, че е загубил доверие в екипа на Джонсън, обвинявайки го в „политика на тормоз“.

Гласуването по законопроекта за блокиране на Брекзит без сделка ще бъде или късно през нощта или утре. 

Поредният дебат за Брекзит започна малко преди 21 ч. българско време. Извънредната процедура беше задвижена по искане на депутата от управляващата Консервативна партия Оливър Летуин. Опозицията и част от консерваторите са решени да наложат ново отлагане на Брекзит, ако до 31 октомври не бъде постигнато споразумение с Европейския съюз.
В случай че вотът, който ще се състои тази вечер или утре, бъде срещу него, премиерът ще настоява за парламентарни избори на 14 октомври.

Джонсън определи по-рано днес законодателната инициатива на опозицията и част от консерваторите в Камарата на общините за отлагане на Брекзит като "законопроект за капитулация" пред Европейския съюз. И повтори, че никога няма да приеме Брюксел да диктува условията на преговорите.

"Този законопроект означава, че ако не се съгласим с условията, предлагани ни от нашите приятели оттатък Ламанша, те ще могат да ни държат в Евросъюза колкото си искат и при условия, изгодни за тях", каза преди минути британският премиер Борис Джонсън.

Лидерът на опозицията Джереми Корбин заяви по-рано, че не се страхува от нови парламентарни избори, в случай че премиерът не приеме ново отлагане на Брекзит.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна