Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските депутати одобриха законопроект, който блокира Брекзит без сделка на 31 октомври

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската Камара на общините гласува в полза на законопроекта за отлагане на Брекзит и блокиране на Брекзит без сделка на 31 октомври. Това стана с мнозинство от 29 гласа. Подробностите от Лондон съобщава

Втори ден от подновената сесия на Камарата на общините, второ гласуване, второ поражение за правителството на Борис Джонсън. 329 депутати подкрепиха законопроекта на ключовото второ четене, 300 гласуваха против него. Законопроектът сега минава във фазата на комисиите, което дава на депутатите възможност да дискутират законодателния акт в детайли и да предложат промени.

Очаква се второ гласуване по-късно тази вечер, а след него премиерът Борис Джонсън да открие дебат за провеждане на предсрочни избори, тъй като, според него, това е единствената възможност Брекзит да се случи на 31 октомври, тъй като премиерът е против ново отлагане.

Резултатът от гласуването предполага, че към вчерашните 27 депутати от управляващата Консервативна партия, подкрепили опозицията, днес би трябвало да са се присъединили още двама.

След приключване на гласуването в Камарата на общините, проектозаконът трябва да мине за обсъждане и гласуване в Камарата на лордовете.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна