Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селата около Велико Търново се оживиха от млади семейства

Снимка: Здравка Маслянкова

Селата около Велико Търново се оживиха от млади семейства, които предпочитат да отглеждат децата си на тишина и спокойствие. Агенциите за недвижими имоти в старопрестолния град отчитат значително увеличение на инвестиционния интерес към селските имоти - стари къщи, подлежащи на основен ремонт, но и на ново строителство, а цените остават високи и устойчиви, коментират брокерите. На какво се дължи раздвижването на пазара на селски имоти и защо близкото до Велико Търново село Първомайци е с цени на къщите по-високи от тези на апартаменти в града, провери кореспондентът ни Здравка Маслянкова.

Село Първомайци с 2800-те си жители е най-голямото в област Велико Търново и е едно от най-добре развитите в региона. Младите семейства се завръщат, а пазарът на недвижими имоти е във възход.

„Между два града сме, има работа, има всичко и затова оставаме в Първомайци. И детска градина имаме, училища имаме и доволни сме от селото си“.

„Има възможност младите хора да си намерят работа. По-хубаво е да се живее в къща, не е шумно, млади семейства могат спокойно да оглеждат деца“.

„Първомайци е привлекателно за младите семейства с местоположение, близо до големите градове, тихо и спокойно място“.

„Има удобства за младите семейства, има транспорт, има училища, каквото ти дойде на акъла, всичко има. Продават се къщи в Първомайци, ама не са много евтини“.

„Много търсят, даже две тука са обявени за продан, къщи се търсят много специално в Първомайци“.

Кметът на Първомайци Ясен Янков споделя, че почти всеки ден отговаря на запитвания за продажби на къщи в селото. Заради добрата си пътна инфраструктура, водопровод и канализация, близостта до Велико Търново и Горна Оряховица, недвижимите имоти в селото са на цени като в градовете:

„В Първомайци има голямо търсене на имоти, не само жилищни, но и празни дворни места, където се изготвят проекти и се строят нови къщи. Може да кажем, че от няколко години има бум на строителството и на купуване на имоти. С всяка изминала година имотите вървят нагоре, може би имаме едни от най-скъпите имоти. Имот под 40 хиляди лева няма в Първомайци, говорим за къща, в която след това трябва да се прави основен ремонт. Има къщи с над 120 хиляди евро, готови, обзаведени. Чужденци нямаме покупка на имот в момента. Най-вече млади семейства купуват, това е 90 % от хората, които купуват къщите. Хора, които работят в чужбина, но си инвестират – това са другите 10 %, които си купуват имоти в Първомайци“.

Пазарът на селски къщи е във възход не само в Първомайци, а в почти цялата Великотърновска област, посочват брокерите на недвижими имоти в старата столица. Предпочитани са селата в близост до градовете, а купувачите са предимно българи. По-възрастните британци са започнали да продават селските си имоти и се прибират при роднините на Острова заради несигурността от развитието на ситуацията около Брекзит. Има и купувачи, но са малко. Основно са млади британски семейства с професии, които им позволяват дистанционно да ги упражняват, коментира Калоян Ганев, собственик на агенция за недвижими имоти:

„Предпочитаните села се намират на юг и по протежението на главния път София – Варна поради лесния достъп до областния град. Интересното е, че все повече млади хора на възраст от 25 до 35 години, млади семейства предпочитат да избягат от града и трайно да обитават тези села. Има два типа клиенти – едните търсят къща, която искат сами да реставрират и да осъвременят, и другият тип купувачи са клиентите, които предпочитат готови къщи, които са вече отремонтирани или новопостроени, както се наблюдава, че има засилено строителство в най-близките села до Велико Търново“.

Въпреки засиленото търсене цените на селските къщи в региона се запазват устойчиви и са в два диапазона, в зависимост от състоянието на имота, обясни Калоян Ганев:

„Едните са имотите, които са в рамките на 15 до 25 хиляди евро. Това са имоти, които имат нужда от осъвременяване и ремонт. Разбира се, цената се определя от локацията, близостта до града, но не е задължително условие, инфраструктурата, връзките с града какви са, в самото село колко е голямо и с какво разполага. Втората група това са цени на имоти, които са готови, в рамки от 70 до 100 хиляди евро се търсят имоти. Дори все повече се търсят готови имоти в този ценови диапазон. Предпочитат се къщи с минимум три спални, с около 800 кв.м до декар двор. Не мога да кажа, че има увеличаване на цените на селските имоти. Цените са доста по-реални спрямо пазара и затова клиентите се ориентират вместо да закупят апартамент на високите цени в града, в сравнение един апартамент с две спални е на около 60 хиляди евро, който тепърва трябва да бъде завършен и осъвременен“.

Наемите на апартаментите във Велико Търново продължават да държат високи нива, посочват брокерите на недвижими имоти. Обзаведено жилище с една спалня е не по-малко от 350 лева месечно, а за жилище с две спални наемът стигат 500 лева.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени