Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Арт инсталация превръща австрийски стадион в гора

Днес в Австрия ще бъде открита арт инсталация, която преобразява футболен стадион в гора. Инсталацията е дело на швейцарският творец Клаун Литман и е озаглавена „За гората - безкрайното привличане на природата“. Тя се намира в град Клагенфурт и ще бъде изложена до 28 октомври.

Инсталацията на Литман е най-голямата, някога излагана в Австрия. В нея са включени 300 дървета, някои от които тежат по шест тона. Инсталацията е в подкрепа на най-належащите въпроси на климатичните промени и обезлесяването.

Авторът поясни:

„За някои това ще е богато на символика или пък философско, като „дървото на живота“ или „мястото за копнеж“. Други, с афинитет към изкуството, могат да видят скулптура или инсталация. И за много, заради настоящето, това ще представлява мемориал като част от дискусията за климатичните промени.“

„Проектът е вдъхновен от картина, която проектирахме тук, на Макс Пейнтнер. През 70-те той имаше представата, че един ден може да наблюдаваме природата в определени зони - например в стадиони, така както с десетилетия правим в зоологическите гради с животните. Че това може да се случи и с природата.“

В гората са включени разнообразни видове, сред които брези, тополи, върби, клен и дъб. След като инсталацията приключи, гората ще бъде внимателно презасадена на обществено място, близо до стадиона. Така тя ще остане жива „гора-скулптура“, казват организаторите.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от