Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата учебна година в Турция започна с 18 милиона ученици

| обновено на 09.09.19 в 18:45
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в Турция отново прозвуча първият учебен звънец. На първия учебен ден в югоизточната ни съседка отново се събраха 1 млн. учители и 18 млн. ученици.

Тази година новата учебна година в Турция започва една седмица по-рано от обичайното. През май т. г. министърът на образованието проф. Зия Селчук обяви съкращаване на лятната ваканция от 13 на 11 седмици, като се мотивира, че Турция е една от страните с най-дълга пауза между две учебни години и това повиша риска учениците да забравят наученото.

Преди началото на учебната година за първокласниците бяха организирани адаптационни дни, в които да посетят училищата и да се запознаят с новата среда. Министерството на образованието предлага безплатни допълнителни курсове и учениците могат да кандидатстват за включване в тях. В училищните лавки ще се продава само храна, която отговаря на определени критерии за максималното съдържание на мазнини, захар и сол.

Полицията извърши хайки срещу разпространители на дрога, а в Истанбул силите на реда започнаха 55 разследвания по сигнали, че под формата на дарения на родители са искани пари за записване на ученици. Държавните служби проведоха кампании за проверка на документите и изправността на училищните микробуси, както и кампании за пътна безопасност.

С началото на учебната година се увеличава и трафикът в големите градове. В Истанбул и Анкара месечната такса за превоз на училищните микробуси се увеличи с 13%, в третия най-голям град на страната Измир – с 15 на сто. Така месечната такса за разстояния до 3 километра стана 243 лири, а най-висока е цената за превоз на разстояния от 23-25 км – 583 лири на месец. По традиция на първия учебен ден в Истанбул градският транспорт, включително фериботните линии, беше безплатен от 6 часа сутринта до 14 часа следобед.

Първият срок ще приключи на 17 януари и учениците ще имат ваканция до 3 февруари, когато започва вторият срок, който ще продължи до 19 юни. Освен междусрочната, за пръв път в Турция ще има две кратки ваканции в рамките на срока – на 18-22 ноември и на 6-10 април.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна