Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катя Кръстанова: Последиците от разпространяване на интимни снимки са изключително тежки

Възмездието при подобна злоупотреба е невъзможно, подчертава клиничният психолог

Снимка: БГНЕС

Разпространяването на снимки с интимно съдържание е насилие над жената, злоупотреба с личното пространство на всеки човек, коментира в предаването "Хоризонт до обед" клиничният психолог Катя Кръстанова от Фондация "Асоциация Анимус" - център за възстановяване, консултиране, психотерапия и психоанализа.

"Насилие, основано на пола, както не се използва този термин в България или поне има съпротива да се говори за това през последните години, но така или иначе то е базирано на това, че е форма на злоупотреба със жената, защото е жена и защото както знаем: темата за секса винаги е свързан със срам, вина и това е една форма на злоупотреба - да направиш публично нещо изключително интимно и изключително лично, като, разбира се, не получиш съгласие от страна на другия, демонстрираш власт и контрол над него, както се случва при такива случаи, когато имаме разпространение на такова съдържание", отбеляза Катя Кръстанова.

В законите има празнини 

Прави впечатление, че има превес на този тип злоупотреба, в случаите, когато не е имало съжителство, когато не е било партньорска връзка със съжителство, а е било партньорска връзка с любовни отношения, уточни Кръстанова.

"Според българското законодателство абсурдът е, че когато няма съжителство, общо домакинство или общи деца, или брак, то това не е домашно насилие, защото е друга форма на отношения, които не влизат в описанието на Закона за защита от домашното насилие. Именно това е един от поводите да се иска да се разшири съдържанието на Закона за защита от домашното насилие да обхваща и случаи, които са били любовни отношения без съжителство", подчерта психологът.

Последиците от подобна злоупотреба са изключително тежки

"Те са по мащаб равни горе-долу на груповото изнасилване, за съжаление, или тежкия трафик, жена, която е била в трафик 8 години. Такъв тип мащаб е травмата и ефекта от нея, тъй като става дума за едно брутално навлизане в емоционалното, личното пространство, усещането за сигурност, които са не само физически, те са психически най-вече, емоционално. Мащабът на злоупотребата е изключително голям. Съответно спирането на такава злоупотреба и идеята за възмездието е почти невъзможно, поради което завинаги жертвата остава с усещането за несигурност и много трудно се възстановява от такъв тип злоупотреба. Общо взето случаите, с които аз съм се сблъсквала, момичетата, младите жени, с които съм работила, са били вече на ръба на психотичното състояние от мащаба на злоупотребата."

Като феномен мисля, че в България не е дискутирано и няма специално нормативно обосновано търсене на вина за причинената щета на жертвите на подобен тип тормоз, обобщи Катя Кръстанова, според която "едно е спирането на злоупотребата, друго е възмездяването."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени