Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спомени за баса Николай Гяуров и диригента Асен Найденов

Николай Гяуров като Филип Втори
Снимка: В. Балевска

На 12 септември се навършиха 120 години от рождението на големия български диригент Асен Найденов, а на 13 септември - 90 години от рождението на световноизвестния бас Николай Гяуров. И за двамата велики български музиканти може да се говори с часове, но вместо това Ви предлагаме подробности за тяхна съвместна изява в знакова за кариерата и на двамата опера - "Дон Карлос" от Верди.

Асен Найденов поставя заглавието за първи път в България през 1936 г.  в Софийската опера - режисьор е Драган Кърджиев, а в състава, ангажиран за спектакъла, са най-големите наши певци от първата половина на ХХ век: Михаил Попов, Катя Спиридонова, Констанца Кирова, Събчо Събев, Христо Бръмбаров, Тодор Мазаров. В продължение на повече от 20 години Асен Найденов винаги е на пулта в Софийската опера, когато се представя “Дон Карлос“. В началото на 60-те години Найденов е поканен да дирижира няколко сезона в бившия СССР - през 1963 г. той поставя "Дон Карлос“ и със състава на Болшой театър. Постановката се играе в огромната зала на Двореца на конгресите в Кремъл и е посветена на 150-годишнината от рождението на Джузепе Верди. Спектакълът е грандиозен и е оценен като събитие в музикалния живот на страната. 

В  следващите години, завърнал се в България, Асен Найденов дирижира и новата постановка на Софийската опера на „Дон Карлос“, в която гостуват големи наши и чужди певци. Самият той дирижира творбата в много страни по света. Но днес ще се спрем на спектакъла, състоял се на 24 май 1980 г., с който бе отбелязан 50-годишният юбилей на Николай Гяуров. Участва самият Гяуров в ролята на Филип Втори, Мирела Френи като Елизабет, Пенка Дилова е принцеса Еболи, Никола Василев - Маркиз Поза, Дон Карлос е Михаил Мартинов, а Великият Инквизитор - Николай Стоилов. Много слушатели вероятно ще си спомнят този звезден миг на нашата оперна сцена.

Крал Филип Втори е една от коронните роли на Николай Гяуров. Дебютът му в нея е през 1960 г. в Софийската опера, а според някои източници е дирижирал Асен Найденов. Само след 3 години, през 1963-а, Гяуров вече е търсен за тази партия - той я пее във Виенската държавна опера, в Парижката национална опера, в Ковънт Гардън - Лондон, във Верона и в Миланската Скала (след първата му изява като Великият инквизитор там). През 1965 г. Николай Гяуров пее с огромен успех в „Дон Карлос“ в Болшой театър под диригентството на Асен Найденов. Триумфалният път на певеца в тази трудна роля продължава в Рим, Хамбург, Варшава, на Залцбургския музикален фестивал под диригентството на Херберт фон Караян, в Мюнхен, в Метрополитън опера - Ню Йорк - целият свят се възхищава на българския певец.

Чуйте в звуковия файл откъс от знаменития спектакъл на „Дон Карлос“ в Софийската опера от 1980 г., съхраняван в Златния фонд на БНР – арията на Филип Втори, изпълнена от Николай Гяуров и Оркестъра на Софийската опера под палката на Асен Найденов.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020