Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Александър Симидчиев:

Голяма част от училищата у нас не провеждат систематична политика по проветряване

Снимка: Георги Нейков, БНР

„Децата прекарват около 1/3 от живота си в класните стаи, затова е изключително важно какво дишат там. Измерихме в класните стаи нивата на фини прахови частици, на азотен двуокис и на въглероден двуокис. Резултатите показаха, че има още какво да се желае. Замърсяването с прахови частици в някои от стаите беше над нормите. Това създава реален риск за здравето на децата. Въздухът в класните стаи е проникнат и от трафика на колите, който се образува около училищните сгради“. Това каза в предаването „Преди всички“ д-р Александър Симидчиев от сдружение „Въздух и здраве“ по повод доклада на Алианс „Здраве и околна среда“, озаглавен „По-чист въздух, по-здрави деца“. Проучването беше направено в близо 10 учебни заведения в София като част от европейски проект, обхванал още 45 училища в пет града на Стария континент.

Д-р Симидчиев обяви, че ситуацията при нас не е толкова различна в сравнение с другите страни и че все пак всеки е изправен пред собствените си предизвикателства.

„Спешността не е най-доброто решение, трябват планомерни мерки за справяне с проблема. Трябва да знаем какъв е проблемът, колко и къде са рисковите училища… Голямата част от училищата у нас не провеждат систематична политика по проветряване“.

Интервюто с д-р Александър Симидчиев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020