Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военни алпийци от няколко държави провеждат учение в България

Учение на военни алпийци от няколко държави.
Снимка: Добромир Видев
За първи път от десетина години в България ще тренират военни алпийци от няколко държави. Подготовката на 101-ви алпийски полк тече от няколко дни. И то в сътрудничество с 4 държави, сред които и водещата в Европа страна Австрия. 

На скалите край Смолян капитан Крум Караиванов от учебния център обяснява какво правят момчетата от Австрия, Румъния, Полша, Чехия.

"Движейки се самостоятелно, преминавайки по различни маршрути, движейки се нагоре по скалата, траверсирайки в ляво и в дясно, което също се цели да привикнат техните движения да се настроят спрямо терена, така че те лесно, бързо и безпроблемно да се изкачват. Те правят същото това нещо със своето въоръжение, снаряжение, екипировка, с което се постига по-високо ниво и на тренираност от всеки един военнослужещ. Това, което тренират в момента се прилага абсолютно навсякъде в планината при изпълнение на техните задачи", каза Крум Караиванов.

Учението, което събира военните от Австрия, Румъния, Полша и Чехия се казва „Родопи 19“ и се прави за първи път от няколкото години. Катеренето е катерене навсякъде, казва капитан Караиванов. Затова не смята, че има проблеми при стиковката на хората от различните държави. Но военните от различните държави ползват различна екипировка. Имаме нужда от постоянно обновяване на екипировката, която дори е специална, а не просто катераческа, обясни капитан Крум Караиванов на генерал-майор Красимир Кънев. Директорът на Щаба на отбраната Красимир Кънев обясни, че сега има стартирани обществени поръчки за доставка на нова екипировка.

"Аз виждам една много добра положителна тенденция от 2018 година. Сериозно се замисля за военното осигуряване и оборудването на бойните формирования, каквото е и този полк. Екипировка, бойна такава, индивидуална такава. Тръгва един сериозен проект на Сухопътни войски, който е за индивидуалната екипировка, мина през всички съвещателни органи на министъра на отбраната. Във фаза приключване на договора е тази година. Надявам се 2020 година не само колегите от 101-ви полк, но Сухопътни войски, специални сили да имат тази екипировка. Униформи, това включва раници, специализирано оборудване. Като проект той  е голям. Ще бъде извършен на фази. Проектът е над 10 милиона. Това ще бъде рамков договор с фазово изпълнение според ресурсите и необходимостите на видовете въоръжени сили", допълни Красимир Кънев.

Но за учението „Родопи 19”, което започна на 8 септември, 101-ви алпийски полк разчита на осигурена за момента техника. Полковник Димитър Кацаров, командир на полка обясни, че екипировката за учението е струвала 36 хиляди лева. А новите задачи на полка поставят и нови изисквания за хората и техниката.

"Това, което към момента разполагаме за провеждане на учебния процес, имайки предвид, че все пак алпийските формирования не са многочислени, продиктувано от задачите, които се изпълняват в планината е достатъчно за провеждане на нормален учебен процес. В момента също ръководството на Сухопътни войски във връзка и с това учение положи усилия и ние в момента също получаваме такова оборудване, което ще бъде доставено в най-близко бъдеще бих казал, при нас. Това са специфични, най-необходими неща, от които ние имаме нужда. Алпийски седалки, алпийски каски, въжета, карабинери и други", каза полк. Кацаров.

Изводите от учение като „Родопи 19“ се анализират от центъра на НАТО за усъвършенстване на способностите. А командирите на Сухопътните войски се надяват съвместните учения между европейски държави да станат традиция. И поради друга причина. От 2015-та година България е член на европейска инициатива за обмен на опит по планинска подготовка. Изпълняващият длъжността председател на Европейската инициатива полковник Матиас Ритц обяснява:

"Много сме щастливи на тази инициатива, в рамките на която обменяме опит. Опитваме се да се научим от българските си партньори, а и те също от нас. Радваме се че вашите Сухопътни войски са домакини тук. Районът е подходящ. От Сухопътните войски ни казаха, че също ще бъдат домакини и през 2021-ва година. А това учение вече ние ще използваме, за да подготвим нашите участващи нации за едно много по-голямо учение, което ще се състои през 2022-ра година в австрийските Алпи. Там многонационална бригада ще извърши офанзивна операция през Алпите. През един от най-високите върхове, който е около 3 хиляди 800 метра висок. А това ще бъде предизвикателство. Затова е наистина интересно да видим какво може да има тук,  което да ни улесни за подготовката на тази тренировка", казва полковник Матиас Ритц.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна