Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: СЕМ да се избира с квалифицирано мнозинство

Снимка: Ивайло Михайлов

Основният проблем, който трябва да решат политиците, е промяна на законодателната рамка, свързана с обществените медии, с начина на избор на генерални директори, включително и конституирането на СЕМ. Това заяви пред БНР медийният експерт доц. Светлана Божилова.

„СЕМ трябва да се избира с квалифицирано мнозинство в парламента и да има гражданска квота и от парламента, и от президента. Това може да се случи, ако има воля. През всичките тези години няма нито едно управляващо мнозинство, което да е приело предложенията на евроекспертите за създаване наистина на независим специализиран орган, който защитава обществения интерес“, обясни тя в интервю за предаването „Нещо повече“.

Изборът на генералните директори е твърде далеч от заявените критерии и стандарти на СЕМ, изказа мнението си доц. Божилова и добави, че накрая решенията се взимат по целесъобразност, понякога и политическа. Тя е категорична, че когато се избира генерален директор, би трябвало да се чуе гласа на професионалната общност и работещите в обществената медия. Освен това според нея управителните съвети не трябва да са функция от еднолични предложения на генералния директор.  

Доц. Божилова е категорична: „Не смятам, че един ръководител на медия не трябва да носи отговорност и трябва да я стоварва върху своите подчинени. За мен ръководител, който стоварва отговорността върху своите подчинени и не може да поеме тази отговорност - не предвиждам добро бъдеще за такъв тип ръководител“.

Създава се впечатление за все по-голямо объркване, каза от своя страна Мария Черешева от Асоциацията на европейските журналисти. Тя попита какъв е мотивът на едно техническо лице да извърши спиране на сигнала на БНР:

„Има много тежко противоречие между това, което казва Светослав Костов, между това, което установява прокуратурата. Единственият човек, който може да понесе отговорност, това е ръководителят на медията, за да бъде възстановено доверието. Очакваме и от СЕМ намеса. До момента и тяхната реакция е незадоволителна“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна