Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър разширява енергийната си програма въпреки провокациите на Турция

Карта, предоставена от Министерството на енергетиката на Кипър, с всички издадени досега лицензи.

Пет договора за газови проучвания бяха подписани днес между правителството на Кипър и консорциум от две водещи европейски енергийни компании - френската „Тотал” и италианската „Ени”. Кипър разширява енергийната си програма въпреки продължаващите провокации на Турция.

Френско-италианският енергиен консорциум получи лиценз за газови проучвания в нов блок – блок 7 на кипърската изключителна икономическа зона, южно от острова. Освен това бяха модифицирани договорите за четири други блока, за които „Ени” вече има лицензи и в които сега като партньор влиза и „Тотал”.

С тези решения френската и италианската компании се превръщат в стратегически енергиен партньор на Кипър, като държат правата (с различни дялове) в седем от осемте лицензирани парцела в офшорната зона на страната.

„Подписването на договорите днес е много важно развитие в енергийната програма на Република Кипър“, заяви енергийният министър Георгиос Лакотрипис по време на официалната церемония днес в Никозия. В блоковете, лицензирани за „Ени” и „Тотал”, се очаква да бъдат направени до шест сондажа в следващите две години, съобщи той. Тази проучвателна дейност на компаниите е от съществено значение за енергийните перспективи на цялото Източно Средиземноморие.

Турция е възможно да засили напрежението в региона, тъй като тя претендира, че част от блок 7 попада в нейния континентален шелф. В края на юли, когато правителството в Никозия даде „зелена светлина” за издаването на новия лиценз, висши турски военни го нарекоха „кражба”, обвиниха Кипър в „пиратство” и заплашиха, че ще защитят този участък.

В същото време сондажният кораб на Турция „Явуз”, който работеше в териториални води на Кипър край източния бряг на острова от 8 юли, напусна вчера района и в момента е в залив на турския бряг. Анкара не е обявила официално никакви резултати от неговата дейност, както и следващите му ходове.

Турция ще продължи проучванията си за газ край острова и в никакъв случай няма да позволи работата ѝ в нейния континентален шелф да бъде поставена под въпрос, заяви в края на миналата седмица, след посещението си в Северен Кипър, турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Той подчерта и че ще продължи работата в парцелите, за които лиценз е издала признатата само от Анкара Севернокипърска турска република, докато не се намери общо „взаимно приемливо решение и справедливо разпределение” на природния газ между кипърските гърци и кипърските турци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна