Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата ще помогне на ловците за мерките срещу чумата

Снимка: БГНЕС

Министерството на земеделието ще предложи законови промени, за да може държавата да подпомогне финансово ловците за изпълнение на мерките в борбата с африканската чума по свинете. Това каза заместник-министър Атанас Добрев при среща с ловни дружинки от цялата страна преди откриването на сезона за групов лов на дива свиня.

„Таксата от стопанисване, която влиза в републиканския бюджет, да остава в ловните сдружения, за да могат да изпълняват мерки, които държавата им налага за борба с африканската чума“.

Таксата за стопанисване е в размер на 2 млн. лв. и работна група ще прецени дали тези средства ще са достатъчни. До дни ще стане ясно и дали ще отпадне забраната за лов в инфектираните с чума райони и по какъв начин ще бъдат смекчени наложените ограничения, заради които ловците заплашиха с протести, уточни още Атанас Добрев.

Държавата и ловците трябва да се разберат, налагането единствено на забрани и задължения от страна на държавата не е работещ подход, каза председателят на Съюза на ловците и риболовците Васил Василев.

„Трябва да бъде намерен балансът, така че да бъдат спазени изискванията, но и да не се налагат такива императивни забрани, които за съжаление не могат да бъдат контролирани“.

Без ограничения обаче не може, настоя Атанас Добрев.

Има още едно предизвикателство, с което държавата трябва да се справи. Към момента в зоните, инфектирани с африканска чума, има забрана за лов. Ловните дружинки там обаче заплашиха с мощни протести. Атанас Добрев призова ловците в инфектираните райони за още малко търпение. До дни те ще разберат какво значат обещаните "по-меки мерки" към тях.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна