Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция и Италия искат автоматично разпределяне на спасени мигранти

| обновено на 19.09.19 в 11:15
Френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Джузепе Конте в Рим.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За нова, автоматична система за приемане на мигранти, спасени в Средиземно море, призоваха лидерите на Франция и Италия. Президентът Еманюел Макрон и премиерът Джузепе Конти се срещнаха късно снощи в Рим в стремежа си да поправят обтегнатите отношения между своите страни.

Според настоящата регулация отговорност за мигрантите носи първата държава на влизане в блока.

„ЕС не показа достатъчно солидарност със страните, където първо пристигат мигрантите, особено с Италия. Но Франция е готова да предприеме крачка напред по този въпрос в контекста на пълно преразглеждане на споразуменията от Дъблин. Надявам се, че можем да работим заедно за ново, по-силно и по-единно решение“, каза Макрон.

„Вярвам, че можем да защитим обща позиция в новата Европейска комисия, за да участват всички страни в някаква форма на европейска солидарност в тази област или да бъдат наказани финансово“, добави френският президент на съвместна пресконференция с Джузепе Конте.

Италианския министър-председател заяви от своя страна:

„Ние сме против нелегалната имиграция. Трябва да се справим с този феномен по конкретен начин, с нови, различни инициативи. Преди всичко - получих подкрепата на президента Макрон, за което му благодаря, за европейско решение, механизъм за справяне с преразпределението на мигрантите - за автоматично приемане на дял от всички новопристигащи хора, след като те са били спасени“.

Новото правителство в Италия предлага сделка, която ще сложи край на преговорите при всеки отделен случай за това кой да приеме спасените в Средиземно море мигранти.

Твърди се, че Франция и Германия са дали съгласието си за новата система, която ще включва още Люксембург, Малта, Португалия, Румъния и Испания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна