Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Маестро Асен Найденов – 120 години от рождението

БНР Новини
Снимка: архив

Съботната оперна вечер посвещаваме на 120-годишнината от рождението на маестро Асен Найденов. Дългогодишен главен диригент на Софийската опера, маестро Найденов има основна роля за развитието на оперното изкуство у нас през 20-ти век. Под негово ръководство се осъществяват премиерите на всички големи български оперни и балетни творби, последователно разширява класическия оперен репертоар. Получил признание у нас и зад граница маестро Асен Найденов е уважаван музикант и диригент от поколения музиканти, инструменталисти и певци, имали възможността да работят под негово ръководство. Изискан, въздържан, възпитан и в същото време взискателен към колегите и към себе си, пример за отношение към хората.

Под негово диригентство Ви предлагаме два записа от 1971 г. Първият е от премиерата на операта „Сватбата на Фигаро“, състояла се на 10 февруари 1971. Участват Асен Селимски – граф Алмавива, Лиляна Барева – графиня Розина, Николай Гяуров – Фигаро, Мария Димчевска – Сузана, Александрина Милчева е Керубино. Ще чуете и кратък запис от Златния фонд на националното радио, в който маестро Асен Найденов говори за музиката на Моцарт и възможността да слуша интерпретацията на диригента Бруно Валтер. Както и няколко думи преди премиерата на операта.

Второто заглавие в оперната вечер е „Дон Карлос“ от Верди. Ще прозвучат последните три картини. В ролята на испанския крал Филип II се превъплъщава басът Николай Гяуров, чиято 90-годишнина от рождението също отбелязваме този месец. Партнират му Любомир Бодуров като Дон Карлос, Родриго е Никола Василев, Великият инквизитор – Николай Стоилов. В ролята на Елизабета ще слушаме Юлия Винер-Ченишева, а принцеса Еболи е Адриана Стаменова. Хор и оркестър на Софийската опера. Записът е от спектакъл от 15 април 1971 г.

Съдържание на операта „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт

събота, 21 септември от 20 часа

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Най-четени