Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо подобряване на бизнес активността в САЩ през септември

Общата бизнес активност в частния сектор на САЩ се подобри слабо през септември, но остава недалеч от три и половина годишното дъно от края на лятото, показват предварителните резултати от проучване на агенция IHS Markit.

Индексът PMI, измерващ активността в промишленият сектор на водещата световна икономика, нарасна до 5-месечен връх от 51,0 пункта спрямо 50,3 пункта през август при очаквания на финансовите пазари за още по-скромно подобрение до 50,4 пункта.

В същото време PMI индексът в сферата на услугите се увеличи до 50,9 пункта от 50,7 пункта месец по-рано и прогноза за по-солиден отскок към 51,5 пункта.

Това доведе до известно подобряване и на индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в САЩ, към 51,0 пункта от 50,7 пункта през август, но все още остава недалеч от 40-месечното дъно, достигнато през предходния месец, когато президентът Доналд Тръмп оповести нови митнически тарифи върху вноса на китайски стоки.

Търговските напрежения между САЩ и Китай отслабнаха частично през настоящия месец, но все още се запазва несигурността преди очакваното в началото на октомври подновяване на двустранните преговори на високо ниво.

"Проучването показва, че американският бизнес продължават да се борят с негативния ефект от търговските напрежения и повишената несигурност относно икономическите перспективи“, посочи главният икономически на агенция  IHS Markit Крис Уилямсън и добави: "Въпреки че леко се покачва, общият темп на растеж през септември остава сред най-слабите от 2016-а година насам".

"През септември вече има и сигнали за съкращаване на работните места в изследваните компании за пръв път от януари 2010-а година насам, тъй като фирмите стават все малко по-склонни към поемане на риск и все повече нетърпеливи да намалят разходите", добави той, сигнализирайки, че растежът на неселскостопанската заетост в САЩ може да падне под 100 хиляди в рамките на месец.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени