Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Райна Николова: Развитието на казуса „БНР“ зависи от поведението на СЕМ

Снимка: Ани Петрова

„Развитието на казуса „БНР“ зависи от поведението на Съвета за електронни медии (СЕМ). Съветът не бива да прехвърля топката на прокуратурата. Бавното развитие на събитията ще провокира още по-остра обществена реакция. Тя неминуемо ще се политизира. Има достатъчно индикатори, че положението е сериозно. Не бива да се злоупотребява с търпението на професионалната общност“. Това каза пред БНР проф. Райна Николова, преподавател в НБУ и експерт по медийно право, бивш член на СЕМ.

Според нея утрешното заседание на СЕМ, на което се очаква членовете на медийния регулатор да излязат със становище и решение по случая с националното радио, не бива да е натоварено с големи очаквания:

„Няма как Съветът да излезе с решение за прекратяване на мандата на генералния директор на БНР, защото СЕМ няма готовност с издадени наказателни постановления, които да послужат за основание да се вземе решение за предсрочно прекратява не на мандата“.

В предаването „12+3“ проф. Николова поясни какво трябва да се случи оттук нататък:

„Трябва да се предприемат процедури по реда на Закона за административните нарушения и наказания, за да се издадат актове за установяване на административни нарушения, достатъчно груби по закона… Груби нарушения са налице, когато са нарушени конституционни права. В конкретния случай с БНР може да се говори за такива нарушения. В сегашната ситуация са накърнени конституционни права – първото, което остана на по-заден план, е нарушеното право на информация на всички български граждани със спирането на сигнала на „Хоризонт“; а второто нарушение е свързано със свободата на словото и случая със Силвия Великова“.

Интервюто с проф. Райна Николова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна