Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще успее ли Нетаняху с „невъзможната мисия“ да формира нов кабинет

Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се впусна днес в опити за формиране на нов кабинет, което може да се окаже невъзможна мисия, след като вчера президентът го натовари със задачата, последвала избори без ясен победител, предаде АФП.

Мандатът от държавният глава Реувен Ривлин в сряда вечерта е временна победа за Нетаняху и сега той трябва да оформи коалиция, а в същото време няма ясен път към мнозинство в Кнесета.

Той ще опита да направи това, докато междувременно е изправен пред обвинения в корупция, изслушването за които е насрочено за 2-3 октомври. На фона на опасения, че Израел може да се окаже в поредна предизборна кампания – трета след парламентарния вот през април.

Приемайки мандата, Нетаняху отново призова основния си опонент Бени Ганц да се включи в правителство на националното единство. Но той отхвърли преговорната тактика на премиера като несериозна.

Центристкият алианс на Ганц „Синьо и бяло“ има 33 депутати в 120-местния Кнесет срещу 32 за дясната „Ликуд“ на Нетаняху. Поради това бившият шеф на Генщаба смята, че той трябва да бъде премиер и че няма да бъде част кабинет с премиер, заплашен от сериозни обвинения.

„Синьо и бяло“ се опитва да убеди членове на „Ликуд“ да сменят Нетаняху като лидер и да формират заедно правителство, но засега няма вероятност за подобно развитие.

Ситуацията доведе до обвинения на критиците на премиера, че държи страната за заложник, тъй като се оттегли може да бъде съставен кабинет на националното единство. Но той не дава сигнали, че ще се оттегли от премиерския пост, който заема общо 13 години. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна