Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големи американски инвеститори рискуват милиарди долари в акции на китайски компании

Редица основни мениджъри на американски фондове имат десетки милиарди долари, които са инвестирани в едни от най-популярните акции на китайски компании на Уолстрийт, излагайки се по този начин на риск от потенциални загуби в случай, че Белият дом действително вземе решение за изтегляне на китайските фирми от американските фондови борси, предаде Ройтерс.

В понеделник съветникът по търговията на Белия дом Питър Наваро опроверга съобщения от края на миналата седмица, че администрацията на президента Тръмп обмисля изключването на китайски компании от американските фондови борси, определяйки ги като "напълно фалшиви новини". Това помогна на акциите на редица водещи китайски компании като JD.com, Alibaba Group Holding, Baidu и Tencent да възстановяват част от загубите, които те регистрираха по време на търговията в петък след появата на тази информация.

Тъй като коментарите на Наваро отслабиха инвеститорските опасения, фондовият индекс S&P / BNY Mellon China Select ADR, който включва китайски компании, листвани на Уолстрийт,  да нарасне в понеделник с 1,1%, след като в петък същият този индекс се срина с над 3%.

Ройтерс обаче отбелязва, че все още остава възможността в бъдеще САЩ да изтеглят от американските пазари търгуваните на тях китайски компании, което вероятно ще остане като едно от основните притеснения на инвеститорите.

"Предлагането на подобни мерки би подкопало напълно международния пазар на Американски депозитарни разписки (ADR) и на Глобални депозитарни разписки (GDR)  и би навредили на ролята на САЩ като проводник за международен капитал“, коментира за Ройтерс анализаторът Шон Дарби от инвестиционната банка Jefferies Group.

Агенцията напомня, че сред водещите американски инвеститори в китайски компании, регистрирани на борсите в САЩ, са Blackrock, T. Rowe Price Associates и Vanguard Group, с инвестирани над 40 млрд. долара в подобни активи, според данни на компанията Refinitiv.

От днес китайските капиталови пазари ще бъдат затворени за едноседмична ваканция по повод 70-годишнината от основаването на Китайската народна република. Листваните на американските борси акции на китайски компании обаче ще продължават да се търгуват през това време, излагайки ги се по този начин на по-голяма нестабилност по отношение на подобни информации, като тези, които бяха опровергани от Питър Наваро в началото на седмицата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна