Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наваро: Съобщенията, че САЩ ще блокират достъпа на китайски фирми до борсата, са "напълно фалшиви"

Позитивен старт на Уолстрийт след опроверганата информация

Питър Наваро, търговски съветник в Белия дом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветникът по търговията на Белия дом Питър Наваро за заяви в понеделник пред бизнес телевизията CNBC, че медийните съобщения от края на миналата седмица, че Вашингтон планира да блокира възможността на китайски компании да се регистрират на американските фондови борси, са "напълно неверни и фалшиви" и представляват "безотговорна журналистика".

"Тази история, която се появи на сайта на агенция Блумбърг, прочетох я много по-внимателно, отколкото тя беше написана. Над половината неща бяха силно неточни или просто фалшиви", посочи Наваро. "Тази история беше пълна с неточности и по отношение на истинността на въпроса. Това, което Министерството на финансите каза, мисля, че то е вярното", добави той и обвини Блумбърг, че притиска други медии да следват делото ѝ с подобни информации.

Коментарите му са факт, след като през уикенда Министерството на финансите на САЩ опроверга медийни информации и настоя, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп "не обмисля" да попречи на китайските фирми да се листват (да се търгуват) на борсите в страната.

По време на петъчната търговия на Уолстрийт, Блумбърг съобщи, че САЩ обмислят няколко рестриктивни мерки срещу китайски компании на фона на търговската война между двете страни. Според източници на агенцията тези мерки включват изтеглянето на китайските компании от американските пазари на акции, ограничаване на портфейлните потоци на американски инвеститори в посока Китай и налагане на ограничения върху експозициите на китайския пазар на американските правителствени пенсионни фондове.

Тази информация предизвика напрежение на фондовия пазар на Уолстрийт по време на петъчната търговия, като индексът DJIA се понижи с 0,3%, широкият индекс S&P500 - с 0,5%, а технологичният Nasdaq Composite се понижи с 1,1%.

Опровержението обаче допринесе за позитивен старт на днешната търговия на Уолстрийт, тъй като се поднови инвеститорския оптимизъм относно предстоящия нов кръг от преговори на високо ниво между САЩ и Китай, който трябва да се проведе на 10-и и 11-ти октомври във Вашингтон.

Индексът DJIA нараства в началото на търговията в понеделник с над 100 пункта (повишение с 0,42%), широкият индекс S&P500 - с 0,49% и технологичният индекс Nasdaq - с 0,55%.

Според редица анализатори, ако управляващите във Вашингтон в крайна сметка се решат на подобни рестриктивни финансови мерки спрямо Китай, това може да има доста сериозно последици, включително възможността за китайски продажби на американски държавни облигации, което може да постави под натиск пазара на дългови книжа в САЩ. Китай е вторият най-голям притежател в света на американски облигации след Япония, според последни данни от юли.

Началната търговия на Уолстрийт през последната сесия за месец септември, която е край и на третото тримесечие обаче остава като цяло доста предпазлива, тъй като фокусът на внимание продължава да бъде насочен и върху разследването за импийчмънт на президента Доналд Тръмп във връзка с неговия телефонен разговор през юли с украинския му колега Володимир Зеленски.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени